Természeti világörökségek lehetnek a klímaváltozás áldozatai

Forrás: MTI

 2017. november 14. 12:37

Minden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése.

A szövetség az első után három évvel készítette el második felmérését, az eltelt időben majdnem megduplázódott a veszélyeztetett helyek száma.

Az IUCN az UNESCO természeti virágörökségi listájának több mint 200 helyszínét vizsgálta meg ismét. 2014-ben 35 helyet sodort veszélybe a klímaváltozás, idén számuk 62-re nőtt a jelentés szerint, melyet a bonni klímatárgyalások idején tettek közzé.

A leginkább veszélyeztetett ökoszisztémák közé sorolják a korallzátonyokat, valamint az olvadó gleccsereket

 

A jelentés megállapította, hogy a természeti világörökségi helyszínek 29 százalékát jelentősen, hét százalékát – köztük az amerikai Everglades nemzeti parkot vagy a kenyai Turkana-tavat – súlyosan fenyegeti az éghajlat változása.

A leginkább veszélyeztetett ökoszisztémák közé sorolják a korallzátonyokat, melyek a víz melegedése és szennyezése miatt „fehérednek”, pusztulnak, valamint az olvadó gleccsereket.

Az igazgató hangsúlyozta, a világörökségi helyszínek károsodása hatással van a helyi gazdasági életre és az életkörülményekre is.

„A perui Huascarán nemzeti park olvadó gleccserei a fagyott talajból felszabaduló nehézfémekkel szennyezik a vizeket és a földet” – mutatott rá Andersen.

A jelentés arra is kitért, hogy a helyszínek védelme is hanyatlásnak indult 2014-hez képest, „ami főként a pénzügyi támogatás hiányának számlájára írható”.