Természetismereti látogatóközpontot adtak át a Mecsekben

Forrás: MTI

 2023. március 23. 11:49

Erdei iskolát is magában foglaló új természetismereti látogatóközpontot adtak át a Pécs és Komló között álló Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában kedden.

A Mecsekerdő Zrt. által létesített, ötszáz négyzetméteres, Mecsek Discovery Center (MDC) névre keresztelt komplexumban a Mecsek kulturális és természeti világát bemutató kiállítás és erdei iskola kapott helyet.

A beruházás keretében a közel nulla energiaigényű épület földszintjén egy 140 négyzetméteres kiállítótér létesült, ahol – egyebek mellett – forrást bemutató dioráma, magasles és borzvár, távcsövek, beépített kulcsos turistaház várja a látogatókat, míg a felső szinten korszerű oktatási tereket alakítottak ki.

A digitális tartalmakkal is gazdagon fűszerezett kiállítást a Mecsek Discovery Center mobilapplikáció teszi teljessé, amelyben helyet kaptak a közeli Mecsextrém parkot övező Mókus tanösvény állomásaihoz tartozó feladatok is.

A beruházás 1,7 millió eurós támogatású, a magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program INTERREG pályázatának támogatásával valósult meg. Az EAGLE névre keresztelt turisztikai projekt keretében infrastrukturális fejlesztések, turisztikai és ismeretterjesztő szolgáltatások valósultak meg a Dráva folyó két oldalán, Horvátország északkeleti és Magyarország délnyugati részén.

A program keretében Horvátországban egyebek mellett új kilátó épült, valamint egy tájház és egy borospince rekonstrukciójára is sor került, de a projekt emellett természetismereti és túravezetői képzéseket, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvényeket is magában foglal.

A látogatóközpontban a Mecsek kulturális és természeti világát bemutató kiállítás is helyet kapott

Fotó: Pelsőczy Csaba/kormany.hu

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója a keddi eseményen azt mondta: vállalatuk erdei iskolai programjain évi 7-14 ezer diák vesz részt, a beruházással pedig mostantól még több lehetőség nyílik azok számára, akik autentikus módon szeretnének megismerkedni az erdők világával.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője felhívta a figyelmet: a beruházás jó példa arra, hogy egy erdőgazdálkodó miként tudja megszólítani a társadalmat, a szabadidőjüket aktívan eltölteni szándékozókat.

Hozzátette: mivel a tendenciák szerint egyre többen élnek városokban a következő évtizedekben és egyre nagyobb lesz az emberek igénye a zöld kikapcsolódásra, nagy hangsúlyt kell fektetni az erdőkkel, élővilággal kapcsolatos ismeretek átadására. A kormány a következő uniós költségvetési ciklusban – jelentős hazai források hozzárendelésével – a korábbi időszak háromszorosát, mintegy 310 milliárd forintos támogatást biztosít a magyarországi erdők, a felelős erdőgazdálkodás számára.