Az ország 410 legszebb túrája 12 kötetben

Forrás: turizmus.com

 2021. június 25. 15:18

Több mint három éve készül a Természetjáró Túrakönyvek sorozat, amely rengeteg fotó és rajz, olvasmányos útleírások, valamint saját gyártású térképek segítségével kalauzolja végig a kirándulókat Magyarország legjobb túraterepein – könnyen hordozható, strapabíró kiadásban.

A Magyar Természetjáró Szövetség által működtetett Természetjáró.hu (és a hozzá tartozó Természetjáró alkalmazás) szerkesztősége 2018 tavasza óta járja Magyarország turistaútjait, hogy a helyszínen gyűjtsön anyagot és készítsen színvonalas fotókat a legszebb túracélpontokról. Nem véletlenül: a túrázás, mint szabadidős tevékenység, az elmúlt években a reneszánszát éli, és a koronavírus-járvány miatti kényszerű bezártság hatására még többen indultak gyalogszerrel útnak.

A sorozat szerkesztői a legapróbb részletekig igyekeztek úgy alakítani a formátumot, hogy az minden mai igényt kielégítsen. A térképeken elhelyezett QR-kódokat beolvasva a túrák megnyithatóak a Természetjáró appban, ezért a mobiljával is bárki könnyedén végig navigálhat a nyomvonalak mentén, úgy, hogy a telefon képernyőjén folyamatosan követni tudja a pozícióját. A spirálozott, fóliázott borítójú könyvek pedig egy nagyobb zsebben is hordozhatóak.

Az igényes túrázóknak szánt sorozat elsősorban az ország középhegységeit mutatja be összesen 410 túrán keresztül, amelyeknek a nyomvonalát szándékosan úgy tervezték meg, hogy népszerű célpontokon túl a területek kevésbé ismert zugait is fel lehessen fedezni. A kisebb könyvekben 20, a nagyobbakban 40 (a Budapest környékét bemutatóban pedig 50) túra szerepel olvasmányosan ismertetve, a kezdő túrázók által is élvezhető könnyű, pár kilométeres sétáktól kezdve a rutinosabbaknak szánt, kimerítőbb gyaloglásokig.

A Természetjáró Túrakönyvek sorozat kötetei

Fotó: MTSZ / Farkas Péter

A sorozat kötetei:

  1. A Vértes és a Gerecse
  2. A Börzsöny és a Cserhát
  3. A Bakony
  4. A Mátra
  5. Az Alpokalja
  6. A Balaton vidéke
  7. A Bükk
  8. Az Őrség és a Zalai-dombság
  9. A Karancs- és a Medves–Vajdavár-vidék
  10. A Mecsek és környéke
  11. A Tokaji-hegység és az Aggteleki-karszt
  12. Budapest környéke

A könyveket a Magyar Természetjáró Szövetség webshopjában lehet megvásárolni. A kínálatba több lépcsőben kerülnek be a kötetek, elsőként a A Vértes és a Gerecse.