Akadálymentes Gemenc

Forrás: turizmus.com

 2016. június 11. 12:32

Megújult a Gemenc Zrt. erdészeti erdei iskolája Pörbölyön. A 150 millió forintos beruházás során kiemelt figyelmet fordítottak a mozgáskorlátozottak igényeire is, ezért a fejlesztés meghatározó eleme volt az iskola teljes körű akadálymentesítése.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában felújított erdészeti erdei iskola mostantól korszerűbb feltételek mellett várja az iskolai osztályokat, valamint a családosokat és az egyéni bakancsos turistákat is. Az erdőgazdaság számára elsődleges szempont volt a mozgáskorlátozottak részére történő akadálymentesítés. A közjóléti szolgáltatás nyújtása során a társaság alapvető célként fogalmazta meg azt, hogy a mozgásukban korlátozott vendégek is megismerhessék Gemenc páratlan növény- és állatvilágát. Az eddigi és a mostani akadálymentesítési fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak megszállhatnak az ide látogató mozgásukban korlátozottak, hanem megtekinthetik a „Gemenc kincsei” interaktív kiállítást, valamint a Gemenci Erdei Vasút segítségével erdei megállóhelyeket és turisztikai látványosságokat is elérhetnek, így megnyílik előttük is Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje.

 

Az alapítást követő elmúlt tíz évben az erdei iskola magas színvonalon, a vele szemben támasztott elvárásoknak megfelelve látta el feladatait: a társaság közcélú-közjóléti tevékenységének egyik fontos, meghatározó bázisaként a gyermekek, a felnövő generációk szemléletformálásában a legfontosabb szerepet játszotta. A diákokat megismertette a természettel, elősegítette a természet szeretetén alapuló aktív természetvédelem képességének kialakulását az ide látogató iskolásokban.

Az erdei iskola tanterme az új berendezések mellett az erdőpedagógiai foglalkozásokat segítő szemléltető eszközökkel bővült, a terem bútorzata teljesen megújult. A fejlesztés során az eddigi három nagy hálóterem helyett 11 kisebb szoba készült el, így az 5-6 ágyas hálótermek mellett, 2-4 ágyas fürdőszobás szobák is létrejöttek, valamint a tetőtérben is megépült egy vizesblokk. A földszinten akadálymentes szoba vizesblokk, és fürdő is helyet kapott. Az épület földszintjén a tantermet, az éttermet és a 100 adagos konyhát átalakították, az étterem pedig fedett terasszal bővült, valamint az épület környezete is megújult. A sátorral érkező vendégek számára az erdei iskola mögötti részen sátrak felállítására alkalmas területet alakítottak ki. Az erdei iskola épületében lévő vizesblokk a sátrak irányából közvetlenül megközelíthető.

 

Az épület a teljes felújítás után már megfelel a korszerű energetikai követelményeknek is. A nyílászáró cserével, a homlokzati hőszigeteléssel, a tetőszigeteléssel az üzemeltetés költségei jelentős mértékben lecsökkenthetőek. A Gemenc Zrt. pörbölyi telephelyének fűtését ellátó faapríték-tüzelésű kazán teljesítménye elegendő az erdei iskola fűtéséhez, használati-melegvíz ellátásának biztosításához, ezért az iskola és a kazánépület között földalatti hővezetéket építettek ki.

Az ünnepélyes átadón: Zsigó Róbert államtitkár (FM), országgyűlési képviselő, Kovács Ernő kormánymegbízott (Bács-Kiskun megye), Schweighoffer Ottó a társaság felügyelő bizottságának elnöke, valamint Csonka Tibor vezérigazgató