Terrortámadás Bécsben, ellenőrzés a cseh határokon (frissítve)

Forrás: MTI

 2020. november 03. 10:53 / Utoljára frissítve: 2020. november 03. 13:41

Vélhetően iszlám szélsőségesek nyitottak tüzet hétfő este több helyszínen Bécsben egy zsinagóga környékén. Több személy életét vesztette, sok a sebesült. Csehország a merénylet után ellenőrzéseket vezetett be a határokon.

A támadás hétfő este nyolc órakor kezdődött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek.

A merényletben eddigi jelentések szerint három járókelő és egy merénylő veszítette életét, a bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hat ember állapota súlyos.

A bécsi belvárosban található a Seitenstettengasse

Fotó: Gerd Eichmann,  Wikimedia Commons

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek - írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet - tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Múlt pénteken a franciaországi Nizzában is terrortámadás történt, a három halálos áldozatot követelő merénylet óta a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben az országban. A nizzai már a harmadik dzsihadista merénylet volt az elmúlt hónapban Franciaországban.

 

Csehország ellenőrzéseket vezetett be a határokon


Csehország kedden szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek és emlékhelyek védelmét - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a bel- és a külügyminisztériumra hivatkozva.

"Szükségesnek tartjuk ezeket az intézkedéseket, mert a bécsi merénylet valószínű elkövetői közül néhányan még szabadlábon vannak" - indokolta az intézkedések bevezetését Tomás Petrícek külügyminiszter a televízióban.

"Az ellenőrzéseket már hétfő este elkezdtük. Pontosabb információkat taktikai szempontból nem hozunk nyilvánosságra" - mondta Jirí Matzer, a dél-csehországi rendőrség szóvivője a cseh hírügynökségnek.