Térségi együttműködés – Miskolc környéki önkormányzatokkal egyeztetett a TDM Harsányban

Forrás: turizmus.com

 2015. november 12. 15:48

Harsányban, a sópincében tartott találkozót a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöksége Miskolc környékének településvezetőivel. A megbeszélés célja a minél szélesebb körű turisztikai együttműködés kialakítása volt.

2015 tavaszán a miskolci TDM egyik tulajdonosa, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület új vezetőséget választott, amely a nyár elején jelölte ki a közösség új céljait, kiegészítendő, segítendő a TDM-szervezet munkáját. Prioritásként elsősorban a turisztikai minőségbiztosítás fejlesztése, a helyi termékekre építő közösségi kezdeményezések támogatása, valamint a szervezetfejlesztés új alapokra helyezése szerepelt. Ez utóbbi cél érdekében 2015. november 10-én Harsányban tartottak megbeszélést a csatlakozó Miskolc környéki önkormányzatok polgármesterei, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület vezetői, valamint a MIDMAR Nonprofit kft, mint Miskolc helyi TDM-szervezetének munkatársai.

A megbeszélésen házigazdaként Szabó Gergely polgármester az egyesület elnökségi tagja köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, Harsány volt „az első fecske”, amely Miskolc környéki településként tagja lett a miskolci TDM szervezetnek és az elmúlt időszak azt bizonyította, hogy jó döntés volt a belépés, hiszen a TDM szervezettől komoly szakmai, valamint marketingsegítséget kapott a település. „A környék számos attrakciót, látványosságot kínál. A turizmus területén is partnereknek kell lennünk, a településeknek ki kell egészíteni egymást. Közös palettát kell biztosítanunk az ide érkező vendégek számára. Itt van egymáshoz közel Lillafüred, Miskolctapolca, Harsány, sőt az egész Bükkalja. Az ebben a környezetben rejlő potenciált együtt kell megerősíteni, melynek a tárgyiasult formája lehetne egy kerékpárút, de a már meglévő lovastúra útvonalak is fontos láncszemei lehetnek a turisztikai együttgondolkodásnak. Az új települések csatlakozásával egy fontos célkitűzést sikerült valóra váltani, biztos vagyok benne, hogy most belépett 9 önkormányzat által még erősebbek és hatékonyabbak leszünk.” – hangsúlyozta Szabó Gergely

Katona Ferenc, a Miskolc és Térsége Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az egyesület tagjai, számára nagyon fontos a környék bevonása és a programkínálat bővítésébe.

Nagy Júlia, a miskolci TDM menedzsere röviden bemutatta a TDM-szervezet elmúlt három évi tevékenységét, illetve ismertette a 2016-os terveket is. Kiemelte: a szervezet egy hosszú távú, 2012-ben közösségileg elfogadott, tudatosan összeállított munkaterv és célrendszer alapján végzi a munkáját, amelynek alapvető célja elsősorban Miskolc és környéke turisztikai kínálatának élménylánccá fűzése és a szolgáltatások mennyiségi és minőségi bővítése, turisztikai csomagok és közösségi turisztikai termékek fejlesztése. Ebben a szervezet épít nemcsak a miskolci, hanem a város környékén lévő települések turisztikai adottságaira is.

A rendezvényen részt vevő településvezetők hozzászólásaiból kiderült, hogy elsősorban a lovas, a vízi, az aktív és a kulturális turizmus terén terveznek szolgáltatásbővítést az elkövetkező időszakban, az új szolgáltatások termékké fejlesztésében és a hálózatos együttműködések terén várják a miskolci TDM szakmai támogatását.

A megbeszélés-sorozat folytatására az egyesület november 30-i közgyűlésén kerülhet sor, a TDM munkatársai pedig minden településsel egyénileg is elkezdik az egyeztetéseket a közös szakmai munkáról.