Texasi cowboyok Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 28. 16:35

Augusztus 24-én Budapestre látogatott a Fort Worth-i Testvérvárosi Bizottság delegációja az Egyesült Államokból.

„A cowboyok és a kultúra városa”-ként aposztrofált nyolcszázezres nagyváros, Texas állam ötödik legnagyobb városa 1990 óta Budapest testvérvárosa: azóta számos politikai delegáció és diákcsoport kölcsönös látogatására került sor - tájékoztatta lapunkat a BFTK Nonprofit Kft.

A tizenkét fős texasi delegációt Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes fogadta a Főváros nevében a Városházán. A küldöttséget Ann Zadeh, a városi tanács (Fort Worth City Council) képviselője vezette. Tagja volt Mae Ferguson, a Fort Worth Sister Cities International szervezet elnöke, valamint Greg Jackson, a Fort Worth-i Budapest Bizottság elnöke is.A delegáció további tagjai Budapest iránt érdeklődő Fort Worth-i civilek voltak.

A testvérvárosi delegáció a Városházán

Fotó: BFTK

A találkozón Budapest működéséről, infrastruktúrájáról, a Főváros feladatairól tartott előadást Szabó Árpád önkormányzati tanácsadó, a Pénzügyi Főpolgármester-helyettesi Iroda részéről. Pap Mária, a BFTK Nonprofit Kft. turisztikai divízióvezetője Budapestet, mint tucatnyi egyedülálló élményígéretet kínáló turisztikai desztinációt mutatta be, az újonnan megjelent Brilliant Budapest kiadvány tematikájára, valamint a BFTK fő terméke, a Budapest Card szolgáltatására építve: a magyar főváros felfedezéséhez a legpraktikusabb útitárs a Budapest Card városkártya, mely még a Dallas-Fort Worth kedvezménykártyához képest is jóval több, 30+ ingyenes szolgáltatást tartalmaz.

A testvérvárosi delegációvezetője, Ann Zadeh a Dallas nyugati kapujában fekvő Fort Worth városát feltörekvő desztinációként mutatta be, ahol a romantikus cowboy-mítoszt ma is turisztikai hívószóként értelmezik, nem is eredménytelenül: a városban élőaktív foglalkoztatottak csaknem 10%-ának, közel 77 ezer munkavállalónak a turisztikai szektor (vagyis a szállásadók és a szabadidőipar) ad munkalehetőséget.

A Dallas árnyékából kitörni törekvő, dinamikusan fejlődő „vadnyugati” városban ma már az olaj mellett a high-tech ipar és a szolgáltatások is csábító álláslehetőségeket kínálnak a heti mintegy 100 új betelepülőnek. Jóllehet a belvárosban mind kevesebben mutatkoznak a Dallas-sorozatból nálunk is jól ismert, tradicionális Stetson-kalapban, a cowboy-mítosz ápolása továbbra is az első számú turisztikai vonzerő, melyet múzeumokban és rendezvények keretében mutatnak be: közülük is legnépszerűbbek a Texasi Polgárháború Múzeuma és a Nemzeti Cowgirl Múzeum – Hírességek Csarnoka kiállításai.

A delegáció szakmai programja augusztus 27-én, hétfőn a Budapesti Közlekedési Központ menedzsmentjénél folytatódott a fővárosi közösségi közlekedési rendszer hatékonyságának tanulmányozásával és a 4-es metró állomásainak megtekintésével. A 12 fős küldöttsége ellátogatott a Széchenyi Fürdőbe is, és részt vett a Vigadóban, augusztus 25-én tartott Budapest Gálakoncerten, ahol a magyar népzenei hagyomány örökzöldjei, operetták, cigányzene és fiatal virtuózok produkciói révén nyerhettek betekintést a tradicionális és az újraértelmezett magyar zenei kultúrába.

A delegáció egyébként az American Airlines idén tavasszal megnyílt Philadelphia-Budapest járatával érkezett Budapestre. A májusban indult menetrend szerinti tengerentúli járat igazi sikertörténet: június végéig a budapesti AA járatokat összesen 19.396 utas vette igénybe, még a JFK-t és Chicagót is repülő LOT-hoz képest is nagyobb, 88%-os kapacitás-kihasználtsággal. Ez javarészt azzal magyarázható, hogy az American Airlines philadelphiai központján keresztül az USA egész területére, sőt azon túl is kínál átszállást az utasai számára.

A Dallas Fort Worth Airport egyébként a két város között található, és kiszolgálja mindkét települést.

A rendszerváltás éveire visszanyúló partnerség a két város – Budapest és Fort Worth – közötti gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi, idegenforgalmi, kulturális és oktatási együttműködésre terjed ki. Budapest – a texasi nagyváros mellett – New Yorkkal létesített városüzemeltetési, városfejlesztési, gazdasági és kulturális együttműködést a tengerentúlon, amely egészen 1992-ig vezethető vissza.

A találkozó folytatásaként, további tapasztalatcserék vannak tervbe véve a két város turisztikai szervezetei között.

Kapcsolódó cikkek