Thaiföld is bevezette a műanyagszatyor-tilalmat

Forrás: turizmus.com

 2020. január 09. 11:54

Január elsejétől Thaiföldön is betiltották az egyszer használatos műanyag szatyrokat a nagyobb üzletekben. Egy év múlva pedig a kisebb boltokból is száműzik az erősen környezetszennyező nejlonszatyrokat.

Az intézkedés egyik legfőbb oka, hogy egyre jelentősebb mennyiségben halmozódik fel a műanyaghulladék a folyókban és a tengereken, ami túl azon, hogy undorító látványt nyújt, számos vízi élőlény számára halálos veszélyt is jelent.

További veszélyforrás, hogy a műanyag mikroszemcséi bekerülnek a vízi élőlények szervezetébe, és amikor elfogyasztják őket, átkerülnek végül az emberbe is.A helyiek különböző kreatív módokon alkalmazkodnak az új szabályhoz: szövetzsákokba, halászhálókba, talicskákba, vázába vagy éppen a pólójukba pakolják a megvásárolt árucikkeket a boltokban. Íme néhány Twitter-fotó a helyi, praktikus megoldásokra.

 

Az első ország, ahol betiltották a műanyag szatyrokat Banglades volt még 2002-ben. A wikipedián elérhető aktuális információk szerint ma már a világ 74 országában él valamilyen fokú korlátozás az egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan, 37 állam pedig nem tiltja, hanem állami adóval sújtja az ilyen szatyrok értékesítését. Magyarország az utóbbiak közé tartozik, nálunk 2012 óta sújtja az állam különadóval a nejlonzacskók használatát.

Globális támadás indult a műanyag szatyrok ellen

Fotó: Unsplash / Morgan Vander Hart

Kapcsolódó cikkek