Thaiföld legalább két hónappal elhalasztja a turisztikai illeték bevezetését

Forrás: turizmus.com

 2022. február 11. 14:23

A koronavírus járvány miatt Thaiföld legalább két hónappal elhalasztja a nemzetközi turistáktól beszedett mintegy 8 eurónak megfelelő beutazási illeték bevezetését. Időközben kidolgozzák a pontos szabályokat a díj beszedésére.

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy Thaiföld mintegy 8 eurónak megfelelő beutazási illetéket vezet be áprilistól. A lépés a thai kormány fenntartható turizmust népszerűsítő promóciós tervének a része és egy „turisztikai átalakítási alapba” folyna be, amely segítené az ország iparát a tömegturizmusról a minőségi turizmus felé elmozdítani, valamint a környezetbarát turizmust is segítené.

A koronavírus járvány miatt azonban úgy tűnik, az illeték bevezetését későbbre halasztják. A Bangkok Post számolt be róla, hogy a tervezett, április 1-jei bevezetéshez képest legalább két hónappal később kezdik el beszedni az illetéket.

A turisztikai szolgáltatók egyrészt egyelőre korainak ítélték a 300 bahtos díj beszedését, tekintettel arra, hogy az ágazat még nem heverte ki a világjárványt. Másrészt pedig a pontos fizetési módszerek részletes kidolgozására is szükség lesz még.

Phiphat Ratchakitprakarn idegenforgalmi és sportminiszter elmondta, a Nemzeti Idegenforgalmi Politikai Bizottság utolsó ülésén már napirendre került, hogy idegenforgalmi alapot hozzanak létre a beszedett díjakból. A folyamat következő lépése, hogy a kabinetnek is javaslatot tesznek erre. A jóváhagyás után 90 napon belül kell közzétenniük a díjbeszedés részleteit.

thaifold_123rf

A turisztikai szolgáltatók egyelőre korainak ítélték a 300 bahtos (kb. 8 eurós) díj beszedését, mivel az ágazat még nem heverte ki a világjárványt

Fotó: 123rf.com

Mivel az illetéket a repülőjegyek árába építenék be, a végrehajtás valószínűleg április utánra tolódik majd, mivel a légitársaságok, amelyek így a díj beszedéséért felelősek lesznek, legalább három hónapot kértek a felkészülésre. Emellett a minisztériumnak még véglegesítenie kell az országba szárazföldön belépőkre vonatkozó beszedési módszereket is.

A 300 bahtos (körülbelül 8 eurós) díjnak mintegy 20%-át a nemzetközi turisták biztosítási fedezetére különítenék el, a többségét (50%) pedig a thaiföldi turisztikai termékfejlesztésre fordítanák (például helyi termékek és fesztiválok támogatása).