Thaiföldön yachton vagy luxusüdülőben is lehet majd karanténozni

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. március 10. 15:58

A turizmus fellendítése érdekében Thaiföld 14-ről 7 napra csökkenti a beoltott utazók számára a kötelező karantén hosszát. Ezt az időszakot hamarosan akár különleges helyeken, nyaralva is tölthetik a turisták: yachton, golfpályán vagy akár luxusüdülőkben.

A rövidített karantén mellett további szabályok vonatkoznak az oltott beutazókra: az utazási időszak előtti három hónapon belül mindkét koronavírus elleni vakcina adagot meg kell kapniuk, és az országba érkezés előtt legfeljebb három nappal elvégzett negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük – írja a Travel and Leisure.

Azok az utazók, akiket még nem oltottak be, de rendelkeznek negatív vizsgálati eredménnyel, 10 napra kerülnek karanténba.

Fontos azonban, hogy az új karanténszabályok nem vonatkoznak az afrikai utazókra, a vírusmutációk terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt. Nekik továbbra is két hetet karanténban kell tölteniük Thaiföldre érkezésük után.

Thaiföld felvetette, hogy október után az utazók akár a teljes karanténidőszakot kiválthatják az oltási igazolásukkal – amennyiben az ország képes lesz addig beoltani az egészségügyi személyzetének és a veszélyeztetett lakosainak legalább 70 százalékát.

 

Nyaralás a karantén alatt

Azok számára, akik korábban szeretnének Thaiföldre utazni, az ázsiai üdülőparadicsom kitalálta, hogy a vendégek kényelmesen, nyaraláshoz hasonló körülmények között tölthessék el a karantént, ahelyett, hogy egy egész héten át a szállodai szobába lennének bezárva.

A thaiföldi kormány új kezdeményezésének lényege, hogy a külföldi látogatók egy yachton is eltölthetik a karanténidejüket.

A projekt már a tesztidőszakban jár és várhatóan körülbelül 100 jacht, illetve kisebb tengerjáró hajó vesz majd részt a programban, miután az élesben is elindul – írja a BBC.

A yachtokra első körben Phuketen lehet majd felszállni, kizárólag negatív koronavírusteszttel, így az utazók a hétnapos karantént a tengeren tölthetik. A hajón digitális karórát kell viselniük, amely figyelemmel kíséri egészségügyi állapotukat, beleértve a hőmérsékletet és a vérnyomást is, miközben GPS-en keresztül monitorozza a helyzetüket is.

thaifold_123rf

Az új kezdeményezés lényege, hogy a külföldi látogatók a karantént egy yachton tölthetik el a szállodai szoba helyett

Fotó: 123rf.com

A program várhatóan áprilisban vagy májusban kezdődik. A kormány reményei szerint az új kezdeményezés 1,8 milliárd baht (58 millió dollár) bevételt jelent majd a yachtturizmusnak. Erre azért is van rendkívül nagy szüksége a turisztikai szektornak, mert Thaiföld tavaly márciustól egészen a fokozatos nyitásig, októberig zárva tartotta határait a nemzetközi turisták előtt. Ez a turisták számán is meglátszott, a népszerű turisztikai desztinációk látogatottsága napi 40-50 ezerről körülbelül 100 főre esett vissza.

Thaiföld október óta fokozatosan újranyitja határait és próbálja a kötelező karanténidőszakot is vonzóbbá tenni. Ennek érdekében az év elején már bevezettek egy hasonló programot, amely lehetővé tette a külföldi látogatók számára, hogy karanténidejüket golfpályás üdülőhelyeken töltsék.

Múlt héten pedig Thaiföld idegenforgalmi minisztere azzal a javaslattal állt elő, hogy a külföldiek számára a karantén a legnépszerűbb tengerparti üdülőterületeken is elérhető legyen.

Csakúgy, mint a yachtos karanténterv, az üdülőhelyen töltött karanténozás is várhatóan áprilisban vagy májusban indul majd, többek között olyan népszerű tartományokban, mint Phuket, Krabi és Chiang Mai.