Tilos a tánc? – Újabb korlátozások Romániában

Forrás: turizmus.com

 2020. július 29. 13:05

Románia egyes térségeiben exponenciálisan növekszik a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, ezért az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) újabb regionális korlátozások bevezetéséről döntött.

A határozat értelmében megyék szintjén, illetve a fővárosban alakult járványügyi operatív törzsek regionális szinten kötelezővé tehetik – a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára – a  védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános a helyeken, ahol nagyobb tömegek gyűlhetnek össze.

Elrendelhetik továbbá az étel- és italértékesítés, illetve fogyasztás szüneteltetését 23 és 6 óra között a kerthelyiségekben vagy más vendéglátóhelyeken.

A vendéglátóhelyek nappal sem fogadhatnak több vendéget, mint ahány ülőhellyel rendelkeznek, biztosítaniuk kell az asztalok és a vendégek közti távolságot, a határozat pedig azt is külön leszögezi, hogy – a fizikai kontaktusok elkerülése érdekében – tilos lesz a tánc.

A vendéglátóhelyeken a fizikai kontaktusok elkerülése érdekében tilos lesz a tánc

Fotó: 123rf.com

A strandokon, illetve tengerparton csak a házastársak, illetve a gyerekek és az őket felügyelő szülők, nagyszülők tartózkodhatnak két méternél közelebb egymáshoz.

Romániában eddig is kötelező volt a védőmaszk viselése minden zárt nyilvános térben (tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken, üzletekben), és a strandokon is kötelező a kétméteres távolság betartása a nem egy háztartásban élők számára.

A Fekete-tenger partját ellepő nyaralók azonban nem tartják be ezeket az előírásokat, nappal a strandokon, éjszaka pedig a szabadtéri szórakozóhelyeken hatalmas tömegek gyűlnek össze.

A CNSU „ajánlásokként” sorolja fel az újabb korlátozásokat, amelyek bevezetéséről minden megyében a helyi járványügyi operatív törzs dönt.

Ludovic Orban miniszterelnök azonban jelezte: a kormány szerda esti ülésén fontolóra veszi, hogy az újabb korlátozásokat országos szinten kötelezővé tegyék.