Tilos fagyizni a Spanyol lépcsőn!

Forrás: www.expressen.se

 2019. július 16. 10:27

Ugyancsak bajban lenne ma a Római vakáció című kultikus film főszereplője, Audrey Hepburn – ugyanis nem kóstolhatná meg az olasz gelatót a Spanyol lépcsőn üldögélve, ahogyan az a film egyik jelenetében látható.

Az olasz hatóságok új, korlátozó szabályokat vezettek be, hogy megőrizzék a város méltóságát.

Igaz, a lepottyant gombóc tényleg szétfolyik és koszol. De ami sokkal inkább indokoltabb: a görgős kisbőröndöket nem lehet ezután az ikonikus lépcsőn kattogtatni, mert tönkreteszi a lépcsőfokokat. Naponta több ezer turista húzza itt bőröndjét, ami érthetően nem tesz jót a környezetnek – meg a hallásküszöbnek sem.

Az sem mindegy, hogyan iszik valaki a nyilvános szökőkutakból. Ennek oka nyilvánvaló: ha egymás után veszik a szájukba egyes turisták a kutak fém végét, az nem igazán higiénikus. Persze elgondolkodtató: kinek jut eszébe inni a szökőkút vizéből?  Ezek szerint sokaknak.

Nyáron különösen elárasztják Rómát a világ minden tájáról származó látogatók.

Évente több mint hétmillióan keresik fel az örök várost, a Vatikán és a Colosseum pedig a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjai közé tartozik.

Turisták ezrei árasztják el naponta a híres Spanyol lépcsőt Rómában

Fotó: pixabay

 

A római önkormányzat ezért felülvizsgálta az 1946 óta érvényben lévő szabályokat, hogy azokat a jelen körülményeihez igazítsa.

Az új szabályok között szerepel az is, hogy tilos a szökőkutakba ugrani, és a férfiaknak (vagy éppenséggel a nőknek) nem engedik meg, hogy csupasz felsőtesttel sétáljanak a városban. A történelmi műemlékek közelében nem engedik meg, hogy a nézegetés közben maszatolós, szennyező, folyós ételeket fogyasszon valaki – például fagylaltozzon. A tiltott dolgok közé tartozik az engedély nélküli utcai értékesítés is.

Az még nem világos, hogy mi történik azzal, aki megsérti a turisztikai szabályokat. Lehet, hogy megbírságolják, esetleg szólnak a rendőröknek, akik kiutasítják a renitens turistát az adott a történelmi helyről.

Nem ez az első, hogy idén korlátozó rendelkezéseket hoznak a római városvezetés: január 1-jétől megtiltották, hogy a város centrumába begördüljenek turisztikai buszok.

Virginia Raggi polgármester pozitívan értékeli a változást: „Fontos döntés ez, hogy megvédjük építészetünket és történelmi műemlékeinket, és csökkentsük a levegőszennyezést, no meg a hangerőt”.

A buszvállalatok érthető módon negatívnak ítélték az év eleji döntést, hiszen sok sofőrt el kellett bocsátaniuk. Azok sem örültek, akik nehezen mozognak, bár a behajtási tilalom alól kivételt képeznek az iskolai buszok vagy azok a járművek, amelyek különböző fogyatékosságban szenvedőket szállítanak.

Az idegenforgalomra gyakorolt negatív hatás csökkentése érdekében a polgármester azt javasolja, hogy a városközponton kívül több parkolóhelyet építsenek.

Kapcsolódó cikkek

Overtourism a Bledi-tónál

2019. január 18.