Tiltakoznak az osztrák sífelvonók üzemeltetői az arcmaszk ellen

Forrás: turizmus.com

 2020. december 23. 12:35

Ausztriában a sífelvonók üzemeltetői tiltakoznak a legfrissebb szabályozás ellen, amely szerint a síliftek, gondolák esetében az utasokat FFP2-es biztonsági arcmaszk viselésére kötelezik.

Mivel Ausztriában semmilyen más közlekedési eszközökre sincs ilyen szigorú szabályozás, így az előírást diszkriminatívnak érzik.

A sífelvonók már amúgy is hatalmas terhet vállaltak a higiéniai koncepciók kidolgozásával és azok működtetésével, az új szabályozás további nehézséget szül – érvelnek a szabályozás ellen - számol be az esetről blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai tanácsadó.

Szigorú előírások betartása mellett, csak speciális arcmaszkban lehet használni a december 24-én megnyíló sífelvonókat

Fotó: 123rf

Ausztriában december 24-től nyithatnak meg a sífelvonók, azokat azonban csak 50 százalékos kapacitáskihasználtsággal lehet használni. Sokan megkérdőjelezik, hogy  a szigorú előírások mellett üzemgazdaságilag megéri-e egyáltalán a felvonókat beüzemelni?

Ráadásul karácsonyt követően előreláthatólag január 18-ig  immár sorrendben a harmadik lockdown lép életbe Ausztriában: a teljes kijárási korlátozás ugyancsak nem kedvez az üzletmenetnek.

Újdonság, hogy a szabadabb mozgást negatív COVID-19 teszteredményhez kötik a jövőben. Akik nem élnek a tesztelés lehetőségével, azok számára további egy héttel, január 24-ig tartanak a korlátozások.

Január 18-át követően a tervek szerint ismét kinyithatnak az üzletek, valamint a szálláshelyek és vendéglátóhelyek.

Ettől kezdve síelni, sporttevékenységet végezni, kulturális rendezvényen részt venni, csak - várhatóan egy hétnél nem régebbi - negatív teszteredménnyel lehet Ausztriában.

A sílifteknél FFP2-maszk viselése kötelező lesz a fentiek értelmében. A szállodákban és éttermekben is kötelező lesz majd a negatív teszt felmutatása, amelyet az illetékes hatóságok ellenőrizhetnek.

A részletszabályok még kidolgozás alatt vannak, egyenlőre nem világos, hogy milyen rendszereséggel kell a tesztelést elvégeznie, hogy turisztikai célból úton lehessen lenni, iletve azokat mikor, hogyan és ki fogja végezni. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter cáfolta azt az elképzelést, hogy a szállodai, vagy éttermi személyzet feladata lenne a teszteerdméynek vizsgálata.