Tinédzserkorú lett Budapest kétéltűje

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 18. 19:02

Épp tíz éve annak, hogy a budapesti Duna-szakasz legfurcsább járművét, a RiverRide-ot felavatták a turisták.

Budapest híres kétéltűje 2009. szeptember 18-án vitt először turistákat hagyományos, szárazföldi budapesti városnézésre, hogy azután cseppet sem hagyományos módon, a Dráva utcánál a Dunába csobbanjon. A sárga busz azóta világhírű lett, szerepelt legalább száz forgatócsoport filmjében, de ukrán valóságshow-ban is, és ma már a 12 ezredik csobbanásnál tart.

A RiverRide forgalma hozta a várakozásokat, sőt folyamatosan emelkedik, annak ellenére, hogy a jegyek forintárát alig (7500-ról 9000-re, nettó értéken mintegy 840 forinttal) emelték a tíz év alatt, az euróár pedig még csökkent is – tudtuk meg Galla Pétertől, a RiverRide Kft. ügyvezetőjétől. A járművön eddig 300 ezren utaztak 140 országból, a leggyakoribb vendégek mégis a magyarok, főleg, amióta a GPS-alapú audio guide rendszer magyarul is ismerteti a tudnivalókat a bemutatott látnivalókról. Idegen nyelven jelenleg 12 nyelven érhető el idegenvezetés az angoltól a héberig, de a kör folyamatosan bővül, tavaly például a svéd nyelvvel. Élő idegenvezetést német és angol nyelven nyújtanak.

Az úszó busznak eddig 300 ezer utasa volt

Fotó: RiverRide Kft.

Céges vendégeik is bőven vannak, nem ritkaság, hogy egy nemzetközi vállalatcsoport vezetősége tölti meg a buszt – ezek az utak különösen jól szoktak sikerülni az ügyvezető szerint.

A sikerhez persze jó adag szerencse is kellett, egy-két kivételtől – mint pl. a tavaly augusztusi vízhiány – eltekintve nem voltak olyan körülmények, amelyek jelentősebben hátráltatták volna a működést, és utasbalesetre sem volt példa. Sőt, 2014 októberében a kétéltű legénysége mentett ki egy öngyilkosjelöltet a vízből a Parlamentnél.

Ennek megfelelően az utazási platformoktól is rendre jó osztályzatokat kapnak. Amit pedig ugyanilyen fontosnak tart a 15-20 főt foglalkoztató kft. vezetője, hogy a partnerirodákkal nagyon jó viszonyt sikerült kialakítaniuk.