Egész estés természetfilm mutatja be az 50 éves Tisza-tó évszakról évszakra feltáruló csodáit

Forrás: turizmus.com

 2023. október 04. 15:54

50 évvel ezelőtt víztározónak építették, majd ember alkotta paradicsom született belőle, amely mára 200 madárfaj és 50 halfaj otthona, és persze sok százezer ember nyaralási célpontja is egyben. A Tisza-tóról most egész estés természetfilm készült, amelyet a hazai mozik október 5-től vetítenek.

A Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című filmet egy év folyamatos forgatással készítette a három természetfilmesből álló „supergroup": Szendőfi Balázs (író, rendező, vágó és operatőr), Ljasuk Dimitry (mesélő, főszereplő, operatőr) és Fehér Zoltán (vezető operatőr és fényelő).

Már moziműsoron a Tisza-tóról szóló új természetfilm

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Nonprofit Kft.

 

A három filmes száz napot töltött a tavon, hogy a legeldugottabb részleteket is megmutassák. Egy év folyamatos jelenlét, számtalan forgatási nap, drámai természeti események, a vadvilág és az ember közelségének dinamikája alakították a film történetének szálait. Olyan film született, amely magán viseli egy játékfilm fordulatainak az elemeit és egy természetfilm képi világának gazdagságát.

A film alapötlete, gondolatisága az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól és az Aktív Magyarországtól származik. A film gyakorlatilag összes helyszíne bárki által bejárható, és a megörökített természeti csodák szabad szemmel is láthatók egy kenuból vagy épp kerékpárról a tó partjáról. Persze a Tisza-tó vonzerején és gazdag élővilágán kívül a természetben való helyes és helytelen, felelős vagy veszélyeztető emberi viselkedésről is szól Az ember alkotta paradicsom. Az ötleten túl a film teljes költségvetését is az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ biztosította.

A filmet október 5-én kezdik el vetíteni országszerte 57 moziban. A vetítési alkalmakat a film oldalán lehet követni.

A film előzetese: