Újra látogatható a mesébe illő tiszadobi Andrássy-kastély

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. december 08. 10:59

Hat éven át tartó felújítási munkálatokat követően, december 7-én átadták a tiszadobi Andrássy-kastélyt, amely másfélmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásnak köszönhetően hűen szemlélteti, hogyan élt egykor nyaralókastélyában az Andrássy család.
Hólepte környezetben adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadobon található Andrássy-kastélyt, a hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb műemléképületét. Az 500 hektáros ősfákból álló erdővel körülvett romantikus stílusú épületet az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere, Andrássy Gyula építtette 1880-1885 között. A tornyokkal gazdagon tagolt épülettömbön a késő gótikus és reneszánsz Loire-völgyi kastélyok hatása érezhető. A kastély berendezését és a környék parkosítását már a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejezte be. Az épület falain egykor többek közt barokk stílusú itáliai és németalföldi festők művei, illetve modern francia műalkotások függtek, régi és kortárs magyar festményekkel egyetemben. A kastély környezetében művészi gonddal tervezett és gondozott angol- és francia parkok terültek el, benne híresen szép rózsalugasokkal.

December 8-tól újra látogatható a tiszadobi Andrássy-kastély

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A megvalósult projekt koncepciója az volt, hogy az Andrássy család egykori életterét rekonstruálják. A megújult kastélyban az első szinten egy olyan lakrészt alakítottak ki, amelyben a legtöbb bútor és tárgy az eredeti helyére került vissza. Többek között megújult a lovagterem, ifj. Andrássy Gyula dolgozó-, illetve hálószobája, a nagyszalon és a zeneszalon is, amelyből egy kör alaprajzú könyvtárba juthatunk. Különleges látványt nyújt a Rippl-Rónai József üvegablakainak rekonstrukciója.

Rekonstruált üvegablakok a Rippl-Rónai-ebédlőben

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A második szinten egy hét szekcióból álló kiállításfüzért alakítottak ki. Az interaktív kiállítási térben az Andrássy család politikai munkásságát, az Andrássy lányok életét bemutató történeteket, a család művészete által ránk hagyott örökséget, illetve Batthyány Gyula festészetét ismerhetjük meg. Az enteriőrök és tárlatok mellett ruhatár, kávézó és múzeumi bolt, rendezvénytér is helyet kap.

A kastélypark történeti helyreállítása is megvalósult, amelynek fő dísze a hímzéses parter, ami a barokk ruhák hímzésmotívumainak kerti alkalmazásáról kapta a nevét. Rehabilitálták a Holt-Tisza partját, létrehoztak egy csónakkikötőt és egy játszóteret is a kisgyerekes családoknak.

Az emeleti kiállításon Batthyány Gyula festészetét is megismerhetjük

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

 

Lázár János építési és közlekedési miniszter az átadón ismertette, a kormányzat terve, hogy olyan emlékhelyeket hozzon létre, amely közösségi térként is szolgál. Emlékeztetett rá, hogy 1945 után sok száz műemléképület került állami kezelésbe, amelyeket később szociális otthonként, iskolaként, vagy kultúrházként használtak. Ezek sorsát a mai napig nem sikerült megnyugtatóan rendezni, hiszen az épületek a XXI. században már nem alkalmasak ilyen intézmények befogadására – tette hozzá.

Ebben a helyzetben az állam három különböző módon kívánja hasznosítani a műemlékeket: a kisebbeket visszaadják a nemzeti vagyonkezelőnek, amely értékesítheti őket, a nagyobbakat olyan nagyvállalatoknak mint a Mol, az OTP, vagy a Richter, illetve egyetemeknek és egyházaknak adnák örökbe. Ugyanakkor a történeti jelentőségű ingatlanok, a nemzetformáló személyiségek és politikusok lakhelyei az állam kezében maradnak. Ezek közé tartozik a többi között a keszthelyi, a nagycenki kastély, vagy Eszterháza, és ilyen a tiszadobi kastély is – írja tudósításában az MTI.

A politikus arról is beszélt, hogy jövő nyárra megújul Tisza István, és Tisza Kálmán miniszterelnök geszti lakhelye, illetve néhány hét múlva adják át a nagycenki Széchenyi-kastély megújult épületét.

A zeneszalon északkeleti sarkából nyílik a könyvtár

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

„Számunkra az elmúlt 10 hónap, amióta azon dolgozunk, hogy ide varázsoljuk az Andrássy család szellemét és örökségét, egy izgalmas kihívás és szolgálat volt, amely során tudásunk és lehetőségeink legjavát igyekeztünk hadrendbe állítani. Bízom benne, hogy az ide látogató közönség olyan szeretettel és lelkesedéssel fogadja a most nyíló kiállítást, mint ahogy mi azt megalkottuk kurátoraink, szakértőink és kollégáink közreműködésével" – mondta el Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepélyes átadáson.

A tiszadobi Andrássy-kastély turisztikai célú fejlesztése  másfél milliárd forint európai uniós forrásból valósult meg.