Tiszai mobil applikáció készül

Forrás: delmagyar.hu

 2019. február 28. 12:14

A Csongrád Megyei Önkormányzat és Vajdaság Autonóm Tartomány turisztikai hivatala mobiltelefonos applikációt készít a Tisza vidékén járó turistáknak.

A 243 ezer eurós pályázati támogatásból zajló, határon átnyúló programban összegyűjtik a természeti és kulturális értékeket. A projektnek része az is, hogy akik érintettek a turizmusban, megosztják egymással ötleteiket, és megnézik, máshol hogyan építettek sikeres vállalkozásokat egy ilyen természeti érték mellett.

A február 28-án Szegeden tartott találkozón vajdaságiak és Csongrád megyeiek arról hallhattak, hogyan épült föl a nulláról a Tisza-tó idegenforgalma. Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. korábbi Tisza-tavi menedzsere azt mondta, öntözővízre volt szüksége a Nagykunságnak, ezért döntöttek a tározó létrehozása mellett. Majdnem 40 kilométer hosszan a kiskörei duzzasztó segítségével elárasztottak a hullámtéren 127 négyzetkilométert. A nagy vízfelület halbőséget hozott létre, megjelentek a horgászturisták, és nőtt a szálláshelyigény.

Az applikáció a tiszamenti szállásadókat is segíti

Fotó: pixabay.com

A turizmus fejlődésére jellemző, hogy a kétezer lelkes Kiskörén 500 magánszálláshely létesült: a háziak sok helyen a szezonra a melléképületbe költöztek, kiadták a főépületet. Spontán módon létesültek kikötők is. A vízügy, a horgászok és a helyi vállalkozók érdekeit végül 1998-ban hozták össze, amikor közös terv készült az átgondolt fejlesztésre, és kimondatott, a Tisza-tónak nem a Balatonnal kell rivalizálnia, önálló utat kell járnia.