Tiszaszőlős: megújult a kikötő, kiállítóhely és tájház nyílik

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. február 16. 13:48

A Tisza-menti falu önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében kapott jelentős összeget turisztikai fejlesztésekre.

Czinege Gyuláné projektmenedzser arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a közel 140 millió forint összegű pályázati támogatásból két helyszínen három fejlesztést valósítanak meg augusztus végéig. A csónakkikötőt és a régi víztornyot már felújították, ezenkívül egy  tájházat is létrehoznak.

Az önkormányzat igyekszik kihasználni Tiszaszőlős kedvező földrajzi adottságait, a falu jövőjét is a turizmus élénkítésében látják. A településen évről évre növekszik a horgász vendégek száma, akik szívesen jönnek ide, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek.

A horgászok és a csónakázni vágyók szeretik a tiszaszőlősi kikötőt

Fotó: Mentusz Károly

A mostani fejlesztések keretében már megújult az aranyosi csónakkikötő. A munkák során nagy mennyiségű földet mozgattak meg és feltöltötték a Tisza-partot. A gát és a partszakasz között új belső utat építettek, a parton pedig járdát alakítottak ki a sétáló vendégeknek. A kikötőben a kishajók és a csónakok számára új helyeket hoztak létre, a gépkocsikkal és lakókocsikkal érkezőket pedig parkolóhelyek várják.

A tájházat a falu központjában lévő, egykori főúri lakás átalakításával nyitják meg. A tiszaszőlősiek összefogtak és folyamatosan gyűjtik azokat a régi bútorokat, eszközöket, tárgyakat, amelyekkel berendezhetik a tájházat.

A múlt helyi lakáskultúráját idézi fel ez a már berendezett szoba az új tájházban

Fotó: Mentusz Károly

Az építészeti örökségnek számító régi víztornyot már kívül-belül egyaránt felújították. A különleges épület alsó részén kiállítóhely várja majd az érdeklődőket.

A projektmenedzsertől arról is értesültünk, hogy az elmúlt időszakban Tiszaszőlősön több szálláshelyet nyitottak. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a turisztikai vállalkozókkal még szorosabb kapcsolatot alakítson ki, aminek eredményeként várhatóan újabb szálláshelyekkel gazdagodhat a falu.

A víztorony védett építészeti örökség

Fotó: Mentusz Károly

A Tiszaszőlős nevezetességeivel ismerkedő vendégeket ebben az évben is gazdag programok, fesztiválok várják a közeli Tiszafüreden és Abádszalókon is, ahol nemrég a strand is megújult.