Tíz ok, amiért érdemes Nagyszombatba utazni

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. május 02. 16:48

Szakrális értékeinek köszönhetően nevezik Kis Rómának, pezsgő kulturális élete, izgalmas kávézói, modern gasztronómiai kínálata miatt Berlinhez, történelmi borvidéke miatt Toscanához is hasonlítják a Magyar Királyság egykori egyházi központja, Nagyszombatot.

Az egyik első magyar szabad királyi város kereskedelmi jelentőségének köszönhetően kapta kiváltságát IV. Béla királytól 1238-ban. Amikor a törökök 1543-ban elfoglalták Esztergomot, az érsekség ide tette át székhelyét, és Nagyszombat a következő 250 évben Magyarország kulturális és egyházi központja lett.

1635 szintén nevezetes dátum, a jezsuita rend Pázmány Péterrel az élen ekkor alapította meg a Nagyszombati Egyetemet, a mai ELTE jogelődjét. A történelem levegőjét ma is számtalan épület, utca, templom őrzi a városban, amely ugyanakkor az itt élő diákoknak, művészeknek és kreatív alkotóknak köszönhetően Nyugat-Szlovákia egyik lüktető, izgalmas és modern települése

 

Top 10 látnivaló Nagyszombaton és környékén

Nagyszombat minap a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására mutatkozott be a budapesti Szlovák Intézetben. A rendezvényen a nagyszombati régió turisztikai marketingszervezetének (Trnava Tourism OOCR) képviselője, Alexander Prostinák elmondta, hogy a városi sétákhoz készült turisztikai applikáció már nyolc nyelven, köztük magyarul is elérhető: a régi nagyszombati eseményeket audioguide segítségével ismerhetik meg a látogatók.Nyáron naponta indulnak ingyenes séták a „királyok nyomában", az pedig a pandémia nyomán bevezetett újdonság, hogy két-három fős tematikus sétákat is szerveznek építész vezetésével; ezeken a történelmi, a modern vagy az ismeretlen Nagyszombatot lehet felfedezni, akár kerékpárral is.

A turisztikai szakember tíz olyan attrakcióra hívta fel a figyelmet, amiért érdemes Nagyszombatba és környékére utazni.

 

1. Várostorony

Az 57 méter magas figyelőtorony a 16. században épült. 1729 óta óraszerkezet működik benne, amelyről több mint száz éve napi rendszerességgel a Nemček család gondoskodik. Hangját minden negyedórában hallhatjuk, legszebben és leghosszabban délben szólal meg. A torony kilátója a turisták egyik kedvence, ahonnan szép időben a Kis-Kárpátok lábáig is ellátni. A tetején álló Immaculata-szobor érdekessége, hogy elöl és hátul is van arca, ami azt jelenti, hogy Szűz Mária sosem fordít hátat a városnak.

Az 57 méter magas figyelőtorony szép időben a Kis-Kárpátok lábáig is ellátni.

Fotó: 123rf.com

2. Szakrális épületek

Csak kettőt emelünk ki a számtalan egyházi építmény közül. A 17. században épült Keresztelő Szent János-székesegyházat vagy „egyeteminek" is nevezett templomot Szlovákia első korai barokk épületének tartják. Több mint 20 méter magas fa főoltára legmagasabb korai barokk oltár az országban.

Gótikus és barokk elemeket ötvöz a kéttornyú Szent Miklós-bazilika, amelynek építését a 14. században kezdték meg. A török hódoltság idején ez volt a Nagyszombatba költözött esztergomi püspökség fő temploma. Barokk kápolnájában őrzik a nagyszombati könnyező Szűz Mária kegyképet, emiatt a bazilika Mária-kegyhelyként is ismert.

A 17. században épült Keresztelő Szent János-székesegyház

Fotó: 123rf.com

3. Egyetemi épületek

Bár az 1635-ben alapított Nagyszombati Egyetem 1777-ben Budára költözött, az egykori épületek ma is állnak. Az Adalbertinum, a Rubrorum, a Marianum, a Stephaneum vagy a nemesi konviktus a város gazdag tudományos életéről mesélnek.

 

4. Városfal

Nagyszombat szimbóluma a három kilométeres erődfal, amely egykor az egyik legnagyobb, 800×700 méter alapterületű középkori várost védte. Építéséhez a 13. századtól kezdve 4,3 millió téglát használtak fel. A helyenként tíz méter magas, négy városkaput és harmincöt tornyot magába ölelő hatalmas erődítményen ma is sétálhatunk a IV. Béla parkban és a Szent Miklós-bazilika mögött.

 

5. Szomolányi várkastély

A Nagyszombati-síkság peremén, Szomolány (Smolenice) mellett áll a Kis-Kárpátok legdíszesebb, romantikus stílusú várkastélya. Napjainkban a Szlovák Tudományos Akadémia használja, ezért csak nyáron engedik be a turistákat, de a kastély látványa egész évben élvezhető a hatalmas, zöldellő, tavacskákkal, hidakkal, patakokkal sűrűn díszített angolparkból. A közelben van Nyugat-Szlovákia egyetlen látogatható barlangja, a Driny-cseppkőbarlang.

Szomolányban van a Kis-Kárpátok legdíszesebb, romantikus stílusú várkastélya

Fotó: tomas1111/123RF.COM

6. Alsókorompai kastély

Az alsókorompai Brunswick kastély a vidéki klasszicizmus legszebb példája Szlovákiában. A legenda szerint Beethoven, aki közeli barátságban volt Josef Brunswickkal, a kastély tulajdonosával, itt szerezte a Holdfény szonátát. A kastély ma zenei múzeum, amely korabeli dokumentumokat és jelentős hangszergyűjteményt mutat be, illetve dokumentálja Beethoven munkásságát és a vidékhez fűződő kapcsolatát.

 

7. Történelmi borvidék

Nagyszombat már a középkorban is jelentős bortermelő és borkereskedő központ volt. A Kis-Kárpátok borvidékhez tartozó ültetvények, borászatok és boraik az utóbbi tizenöt év intenzív fejlesztéseinek köszönhetően ma újra világszínvonalúak, ezekkel számos bortúrán és kóstolón ismerkedhetünk meg közelebbről.

 

8. Mézbor

A vidék különlegessége a mézbor vagy medovina is, amelynek fogyasztása karácsonyi hagyomány Szlovákiában. Az APIMED mézborpincészetnél beavatják a látogatót a mézborkészítés titkaiba, és természetesen kóstolni is lehet.

 

9. Bohém kávézók és éttermek

Nagyszombatban egymást érik a stílusos kávézók és vendéglők. Az egyik legszebb a Café Zsinagóga: az egykori ortodox zsinagógában nyílt kávézó egyedülálló az országban. Az épület átfogó átalakítása után elnyerte a „Szlovákia legszebben felújított szakrális épülete" díjat.

 

10. Művészet, dizájn, zenei fesztiválok

A modern, környezetbarát város egyik motorja a kultúra és a művészet. A Nagyszombat központjában álló Nádvorie (Udvar) a kortárs kultúra színes területe rengeteg programmal. Itt van a   Kis Berlin kulturális központ is, amely filmvetítések, színházi előadások, koncertek állandó otthona. A város kulturális életének meghatározója a dzsessz és a klasszikus zene, a programok sorából kiemelkedik a Nagyszombati Zenei Tavasz, nyáron és ősszel az Orgona Napok. A karácsonyi vásár is különleges: Szlovákiában csak itt rendeznek a 13-14. századot idéző középkori adventi vásárt, méghozzá a város legrégebbi terén.