Tíz új vasalt turistaút jöhet létre

Forrás: MTI/turizmus.com

 2017. december 05. 18:09

A kormány a következő években is nagyszabású tervekkel készül a természetjárás fellendítésére - mondta december 5-én Nyitrai Zsolt.

A stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott az Otthon a természetben című kormányzati kiadvány sajtótájékoztatóján beszélt. Nyitrai Zsolt közölte, hogy a természetjárás fejlesztéseit bemutató tájékoztató füzet többek között a turistaházakban és a természetjáráshoz kapcsolódó rendezvényeken lesz megtalálható a következő hónapokban.

A következő években tíz új vasalt létrákkal, lépcsőkkel, hidakkal, fémkábelekkel felszerelt  út épülhet, barlangi turistautak jönnek létre és minden korábbit meghaladó mértékben bővülnek a kerékpárutak.  Megújul a Balaton-kör, kijelölték többek között a Győrt Pannonhalma, Csesznek, Zirc és Veszprém érintésével a Balatonnal összekötő, a Keszthely és a Fertő-tó, valamint a Budapest és Balaton közötti bicikliutat, Rajkától Budapestig kerékpározható lesz az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo 6, emellett a Börzsönyben és a Mátrában erdészeti utakat is alkalmassá tettek kerékpáros túrázásra – jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Két hét múlva befejeződik az eplényi és a mátraszentistváni sípályák fejlesztése – így már a most induló szezonban használhatók lesznek – az Országos Kékkörben pedig a kormány további fejlesztési lehetőségeket lát.

Nem csak virtuális élményekre van szükség

Fotó: itthon.hu

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke az eddig elért eredmények közül kiemelte a Kékkör felújítását az erdőgazdaságok és a nemzeti parkok segítségével. A több mint 2500 kilométeres túraútvonal hibáit folyamatosan felmérik és kijavítják, ezen túl kilátók és turistaházak korszerűsítésében is részt vesznek és hátrányos helyzetű településeket is bekapcsolnak a turistaforgalomba. Az MTSZ vezetője közölte, hogy a természetjárás infrastrukturális hiányait a következő években feltérképezik és pótolják.