Tízezrek kíváncsiak a Festetics-ezüstkincsekre

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 19. 13:31

Régi fényében ragyog augusztus 1-je óta a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum főúri ebédlője. Gróf Festetics György aranyozott ezüst étkészlete alig három hét alatt közel harmincezer látogatót nyűgözött le.

192 darabos, 12 személyes terítékkel gazdagodott négy éve a Helikon Kastélymúzeum, köszönhetően a Nemzet Kastélyprogram múzeumnak nyújtott támogatásának. A féltve őrzött műkincsek most lettek az érdeklődők számára hozzáférhetők, ám Keszthelyre kerülésük története már évek óta beszédtéma a szakemberek és a múzeumbarátok körében.

„A bécsi Dorotheum akciósház 2018. december 13-án megtartott ezüsttárgyárverésén három tétel tartalmazott a Festetics családhoz köthető ezüsttárgyakat, amelyeket a Helikon kastély kérésére sikerült megvásárolnia a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-nek, amely azokat kölcsön formájában átadta a múzeumnak.

A 12 darab aranyozott, 28,5 centiméter átmérőjű, 1796-os bécsi fémjelű ezüsttányér – amelynek összsúlya csaknem elérte 10 kilogrammot – és az ugyancsak aranyozott, 15 fedeles és 6 fedél nélküli kehely – F monogrammal és a Festeticsek címerállataival, a daruval és két oroszlánnal – pedig 4869 grammot nyomott az ékszermérlegen.

A poharak magassága 13,5 centiméter, összsúlyuk 4869 gramm volt” – idézte fel kérésünkre az ezüsttárgyak összetételét és súlyát Kardos Laura, a Helikon Kastélymúzeum közgyűjteményvezetője.

Augusztus 1. és 17. között több mint 26 ezren tekintették meg a 192 darabos, 12 személyes terítéket

Fotó: Facebook / Helikon Kastélymúzeum

A mesés étkészlet hazakerülésének történetéhez tartozik, hogy azt a kultúrapártoló gróf I. Festetics György (1755-1819) rendelte meg. A grófot többek közt azért tiszteli az utókor, mert a keszthelyi Georgikon megalapításával, a Helikoni Ünnepségek évenkénti megrendezésével, és a kastély könyvtári szárnyának felépítésével elévülhetetlen érdemeket szerzett városának, és a magyar államnak.

„Híres vendéglátó lévén figyelmet fordított a terítés kellékeire, porcelánkészletek, ezüstök, üvegedények nagy számban voltak kastélyában. Mivel több alkalommal az uralkodóház tagjait – például József nádort vagy Ferdinánd főherceget – is vendégül látta, szükség lehetett a királyi főkhöz illó asztalneműre.”

Az aranyozott étkészlettől csillogó-villogó főúri nagyebédlő, ismertebb nevén a Tükörterem megtekintése ma már elengedhetetlen része a gyönyörű Festetics Kastélymúzeum bejárásának.

A magyar kastélykultúra büszkeségének tartott kastélyt Festetics Kristóf építtette 1745 és 1750 között. A kultúrateremtő és -pártoló Festeticsek hajdani otthonában a főúri életformát bemutató kiállítás mellett még öt állandó tárlat látogatható, közülük a legtöbben a Fehér Tükörteremben csodálkozhatnak rá a Festeticsek címerével ellátott arany és ezüst borítású étkészletre.

„A látogatók augusztus 1. és 17. között több mint 26 ezer olyan jegyet vásároltak, amellyel egészen biztos, hogy megnézték az egész kastélyt, és benne az ebédlőt – vélekedett a közgyűjteményvezető. – A kastélymúzeumot ezekben a hetekben naponta háromezren keresik fel” – tette hozzá Kardos Laura.