Tízezreket vonzanak a megújuló Budavári Palotanegyed attrakciói

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 29. 18:21

Sorra újulnak meg a Várnegyed egykor lerombolt épületei és zöldfelületei, kulturális programokból is egyre nagyobb a választék. Az attrakciók bővülésének köszönhetően az érdeklődés a nyári hónapokban a pandémia előtti időket idézte – tájékoztatott a fejlesztéseket koordináló Várkapitányság.

„Minden építkezésünkkel és fejlesztésünkkel azt szolgáljuk, hogy az ide látogatók több időt töltsenek a budai Várban és ez minél tartalmasabban teljen” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. kulturális, turisztikai és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

A 2021. augusztus 20-án átadott Szent István-terem és a hozzátartozó kiállítás már majdnem százezer látogatót vonzott és több tízezren látták a Budavári Palotanegyed megújításáról szóló Hauszmann-sztori kiállítást is a Budavári Palota Déli összekötő szárnyában. A tárlat a csoportos és az egyéni látogatókat egyaránt vonzza, a legtöbb tárlatvezetésre előre elkelnek a jegyek. Az egykori fényét lépésről lépésre visszanyerő helyszínen júniustól augusztusig 60 különböző kulturális eseményt valósítottak meg, ezekre mintegy tízezren váltottak jegyet és közel negyvenezren érdeklődtek a Budavári Palota környezetében elhelyezett információs pontjaikon.

A kezelése alatt álló területeket üzemeltető és ott turisztikai és kulturális fejlesztéseket megvalósító Várkapitányság célja a helyszín vonzerejének növelése és a szolgáltatások színvonalának emelése.

Megújult a Lovarda épülete és a Csikós udvar is

Fotó: Várkapitányság NZrt.

„Alapvetően a Dísz tértől délre eső területért felelünk, végig a várszoknyán egészen a Szarvas térig, vagyis a Várkert Bazár is hozzánk tartozik. A tájékozódást segítendő négy frekventált helyen működtetünk információs pontot, hogy az ide érkezők célirányosan tudjanak közlekedni, illetve átfogó képet kapjanak a Palotanegyed kínálatáról” – beszélt tevékenységükről a vezérigazgató-helyettes.

Jelenleg zajló építkezéseik jó ütemben haladnak. Idén áprilisban tartották a Dísz téri egykori Vöröskereszt-székház bokrétaavató ünnepségét, a következő hónapokban a belső terek korhű kialakítására helyezik a hangsúlyt.

A szintén a Dísz téren álló egykori Honvéd Főparancsnokság szerkezetépítése idén befejeződik, az épület a Budavári Palotanegyed turisztikai kapujaként, látógatóközpontként működik majd, kupolája kilátóteraszként nyílik meg a látogatók előtt. A jelenlegi legnagyobb építkezés a József főhercegi palota újjáépítése a Szent György téren, de a Várba látogatók kényelmesen elhaladhatnak mellette.

Átadása óta hatalmas az érdeklődés a megújult Szent István-terem iránt

Fotó: Várkapitányság NZrt.

A Hunyadi udvarba vezető utcával párhuzamosan járdát alakítottak ki, így a Sándor-palotában és a katonai őrségváltásban gyönyörködők és a Hunyadi udvar felé közlekedők nem zavarják egymást. A három újjászülető épület 2025-re készül el és turisztikai, kulturális és irodai funkciókat látnak majd el vegyesen.

A fejlesztések során a Várnegyed gyalogos megközelíthetőségének javítása és kényelmesebbé tétele kiemelt szerepet kapott, aminek jelentősége különösen azóta értékelődött fel, hogy nyár eleje óta a turistabuszok behajtása korlátozott a budai Vár területére. „A turistacsoportok előszeretettel használják a Palota úti két nagy kapacitású liftet, amelyekkel a Tabán felől könnyedén közelíthetik meg az újjászületett Lovarda épületét és a Csikós udvart” – emelte ki a szakember.

Az udvarról a Stöckl lépcsőn és egy új, gyalogos rámpán keresztül elérhető a Hunyadi udvar, vagyis a Budavári Palota szintje. Az ide érkezők kényelméért padokat helyeztek ki, ivókutakat és mosdókat alakítottak ki a Csikós udvaron.

A rekonstruált Stöckl lépcsőnek köszönhetően a Csikós udvar a Budavári Palota és a Tabán felől egyaránt megközelíthető

Fotó: Várkapitányság NZrt.

A Lovarda épülete mellett nyáron fejezték be a környék leghangulatosabb új parkját, a Török kertet, nemrég nyitották meg a legújabb információs pontjukat ezen a területen, a Palota úti buszmegállóval szemben. „Örömmel tapasztaltuk, hogy a tabáni akadálymentes útvonal eddig maximálisan megvalósította a hozzá fűzött reményeinket” – nyilatkozta.

A turistacsoportok feljutásának segítésére a Halászbástya alatti útszakasz egy sávjában a buszok a le- és felszállás erejéig megállhattak. Vizsgálják egy új gyalogos feljutási lehetőség kialakításának lehetőségét a Vár északnyugati részén, a Batthyány tér felől. „A budai Vár autóbuszos megközelítésében, a szakmával együtt gondolkodva minden olyan megoldást támogatunk, mely fenntartható módon illeszkedik a nemzetközi trendekhez, valamint a gyalogos és akadálymentes közlekedést helyezi előtérbe” – zárta szavait a szakember.