Több amerikai állam az utcán is kötelezővé tette a szájmaszkot

Forrás: MTI

 2020. július 23. 12:45

Ohióban, Minnesotában és Indianában is folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált vírusfertőzöttek száma, és ezért mindhárom államban mindenkinek kötelező lesz a szájmaszk viselése az utcán és a munkahelyen egyaránt.

Minnesotában szombattól teszik kötelezővé a szájmaszkot. Indianában hétfőtől lesz kötelező az állam egész területén a szájmaszk viselése, utcán és beltéren – boltokban, munkahelyeken – egyaránt. Minden nyolcévesnél idősebb indianainak hordania kell majd a védőmaszkot. Ohio már csütörtöktől előírta az államban mindenütt érvényes maszkviselési kötelezettséget, mégpedig minden, tízévesnél idősebb ohiói számára.

Oregonban meghosszabbították az államban eddig is érvényben lévő maszkviselést, és a kötelezettséget az ötévesnél idősebbekre is kiterjesztik. Egyben korlátozzák a presszókban, éttermekben, templomokban és a közélet más zárt tereiben egyszerre jelenlévők számát. Péntektől száz embernél több nem gyűlhet össze ezeken a helyeken.

Az USA több állama szigorít a koronavírus miatt

Fotó: 123rf.com

A szövetségi fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester csütörtöktől tette kötelezővé a szájmaszkok viselését az utcákon. Bowser közölte: aki nem tartja be az előírást, komoly pénzbüntetésre számíthat. Egyúttal bejelentette azt is, hogy október 9-ig meghosszabbítja az egészségügyi szükségállapotot.

A fővárosban, valamint a szomszédos Marylandben és Virginiában folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Marylandben különösen megugrott a Baltimore-ban és a tengerparti vidékeken diagnosztizált fertőzöttek száma. Változatlanul heves a járvány Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 3 millió 800 ezer a fertőzöttek és a 147 ezret is meghaladó a vírusfertőzés szövődményeiben elhunytak száma.