Több ezer úszómester hiányzik az olasz tengerpartokról

Forrás: turizmus.com

 2022. június 08. 12:20

Négyezer úszómester hiányzik az olaszországi strandokról és a szállodai úszómedencék mellől, ami azért is nagy probléma, mert a megfelelő munkaerő nélkül nem üzemelhetnek ezek a létesítmények.

Olaszországban 100 méterenként egy úszómestert kell alkalmazniuk a strandoknak, azok nem üzemelhetnek a megfelelő munkaerő nélkül. Az olaszországi fürdőlétesítmények szövetségének tájékoztatása szerint jelenleg mintegy négyezer úszómester hiányzik a tengerpartokról és a szállodai úszómedencék mellől, és a szükséges létszám 40 százalékának pótlásával gondok vannak – írja a Puls 24.

A lezárások alatt sok egykori úszómester is más, biztosabb megélhetés után nézett, de leállították a munkakör betöltéséhez szükséges engedélyt biztosító tanfolyamokat is.

Úszómesterek nélkül azonban lezárás fenyegeti a strandokat, és a szállodák sem üzemeltethetik az úszómedencéiket, ha nem találnak megfelelő személyzetet.

Az Amalfi-part Atraninál. A strandokon száz méterenként egy úszómestert kell beállítani

Fotó: 123rf.com

A turisztikai és a vendéglátó szektor egyaránt panaszkodik a munkaerőhiányra Olaszországban is. A két területen összesen mintegy 390 ezer üres állás van, és az esetek 40 százalékában problémát jelent ezek betöltése.

A szállodák szerint a szükséges munkaerő egyharmada hiányzik. Paolo Manca, a szardíniai Federalberghi szállodaszövetség elnöke szerint a szállodák a pandémia miatt nem tudták garantálni a korábbi stabilitást a munkavállalóknak, akik inkább futárnak, sofőrnek, építő- vagy kikötői munkásnak álltak.