Több ezer zarándok turista érkezhet a kisgyőri Betlehemhez

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2017. november 22. 11:29

Közép-Európa legnagyobb szabadtéri állandó Betlehemét a Miskolchoz közeli Kisgyőrben találjuk. A Bükki Nemzeti Park által körbeölelt területen elhelyezkedő falu kiemelkedő nevezetessége az elmúlt időszakban zarándokhellyé vált.

A vasárnaptól kezdődő adventi időszakban, egészen újévig az ország különböző részeiből, több mint háromezer turista érkezésére számítanak a helybeliek.

 

A településen jelenleg 127 köztéri fából faragott alkotás látható, közülük az egyik leglátogatottabb a Betlehem, mely a magyar hagyományokat őrzi, népviseletbe öltöztetett pásztorok és királyok teszik különlegessé. Közöttük a Kisgyőrhöz is egykor kötődött IV. Bélát, valamint Szent Lászlót cifraszűrbe öltöztetve jelenítik meg. Ennek a Betlehemnek jelképe az a négy torony, amely a történelmi egyházakat: a katolikust, a görög katolikust, az evangélikust és a reformátust szimbolizálja.

 

Fából faragott Lajtha-portré

A Faluházzal szemben nemrég adták át az ugyancsak fából faragott, nagyméretű harangtornyot. Ezt a Kisgyőri Családi Kézműves Szaktábor résztvevői és a Szép Teremtő Kaláka csapat készítette.

A Reformáció idei, 500. évfordulójára emelt tornyot négy szobor tartja. Ezek a tüzet, a vizet, a levegőt és a földet jelképezik. A toronyban egy kisebb harangot helyeztek el, amelyet Vajda László kovács, a Magyar Népművészeti Akadémia rendes tagja készített és ajándékba kapák a helyiek.

A torony különlegessége az a kazettás mennyezet, amely az 1600-as években leégett helyi református templom része volt. Ezt – a régi minták alapján – a község egyik lakója festette.

 

Ugyancsak a szaktábor résztvevői faragták ki a Faluház előtt látható és Lajtha László-portrét, mely a Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus emléke előtt tiszteleg, s a művész születésének 125. évfordulójára készült. A portré mellett egy ugyancsak fából formált, valamikor helyben élt, cifraszűrös ember is látható fonográffal a kezében. Feltehetően egykor Lajtha Lászlónak segédkezett, amikor a művész népzenei kutatásokat folytatott Kisgyőrben. Egy régi fotó alapján faragták, amelyet ma a Magyar Néprajzi Múzeumban őriznek.

 

Fotók: Mentusz Károly]

Növekvő vendégforgalom

A helybeliek koncerttel és műsorral is készülnek az autóbuszokkal érkező vendégek fogadására. December 10-én – vasárnap – adventi komolyzenei hangversenyt tartanak a Faluházban. December 17-én pedig karácsonyi betlehemezésre és regölésre várják a látogatókat. A műsort követően a helyiek a turistákkal együtt a Betlehemhez vonulnak, ahol közösen – a hagyományokhoz híven – karácsonyi dalokat énekelnek majd.

Egyébként jövőre Kisgyőrben tovább növekvő vendégforgalomra számítanak – tudtuk meg Kékedi László Vilmos polgármestertől. Elkezdik a falut Miskolc-Tapolcával összekötő, nyolc kilométer hosszú kerékpárút építését, emellett 2018-ban éttermet nyitnak és új szálláshelyeket alakítanak ki a faluban.

 

Kapcsolódó cikkek