Több hazai tanösvény már mobilapplikációval is bejárható

Forrás: MTI

 2021. február 16. 16:35

A kirándulni vágyókat már csaknem ezer kilométer hosszú tanösvényhálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban.

Összesen csaknem ezer kilométer  hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül és egyedülálló élményt kínál – közölte kedden az Agrárminisztérium.

Balczó Bertalan, a minisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a nemzetipark-igazgatóságok több mint 100 ezer hektáron valósítanak meg élőhelyfejlesztést célzó beruházásokat. Hangsúlyozta: "Az aktív védelmi intézkedések mellett ugyanolyan fontos az is, hogy bemutassuk ezeket az értékeket a nagyközönség számára, éppen ezért 2014 óta 16 milliárd forintot fordítunk ökoturisztikai beruházásokra a nemzetipark-igazgatóságoknál. Ennek köszönhetően a látogató- és bemutatóhelyekhez kapcsolódóan tanösvények létesülnek és újulnak meg országszerte".

A Tatai Fényes Tanösvény

Fotó: Facebook

Magyarországon a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható; az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben már mobilapplikációk segítségével is bejárhatók az útvonalak.

A tanösvény-hálózatnak köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Magyarország természeti kincseit, például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat, miközben számos helyen egyedülálló panorámában lehet részük.