Több kiállítás is tiszteleg Hantai Simon művészete előtt

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. december 08. 18:06

A száz éve született világhírű képzőművész műveit állítja ki a Szépművészeti Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Makláry Galéria is.

Az egyik legismertebb 20. századi képzőművész 1922. december 7-én látta meg a napvilágot Bián (ma Biatorbágy része).

A Szépművészeti Múzeum centenáriumi Hantai Simon-kiállítása a múzeum Michelangelo-termében látható szerdától 2023. március 19-ig.

A Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat Hantai Simon közvetlenül 1948 után festett műveit mutatja be, a művésznek azt az időszakát, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta. A tárlaton Hantai művei mellett láthatók Paul Klee alkotásai, de megjelennek többek között Joan Miró, Pablo Picasso, Sam Francis, Jackson Pollock művei is.Noha a 2008-ban elhunyt mester élete utolsó évtizedeiben már egyáltalán nem állított ki, ma is a legnagyobb francia múzeumok szentelnek neki életműtárlatokat, és Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is egy Hantai-művet választott dolgozószobájába – mondta Baán László, a tárlat megnyitóján.

Geskó Judit kurátor a Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Szépművészeti egyfajta nem hivatalos alma matere volt Hantai Simonnak, akinek a múzeum már 1948-ban megvásárolta az – akkor még fiatal művész – önarcképét, majd a 2000-es években is vásárolt a már világhírű Hantaitól. Ezen munkák mellett látható az a műtárgyegyüttes is, amelyet az idős mester maga válogatott össze és adományozott a múzeumnak.

Hantai Simon 1948 májusában távozott Magyarországról, az ezt követő években a modernisták műveinek analizálásával igyekezett rendszerezni a magyar főváros Képzőművészeti Akadémiáján szerzett vizuális tapasztalatait.

 

A Pécsi Művésztelepen

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) részét képező pécsi Modern Magyar Képtárban szintén december 8-ától látható a kiállítás Simon Hantaï címmel.

Hantai 1943 augusztusában főiskolásként a Pécsi Művésztelepen alkotott és műveivel szerepelt a művésztelep kiállításán, melyet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának földszintjén nyitottak meg – írja a múzeum.

Ekkor készült a pécsi múzeum gyűjteményében lévő Pécsi látkép a székesegyházzal című akvarell is. Az 1947-es figurális, nagyméretű olajkép, az Erkélyen, valamint a művész fiatalkori önarcképe Kunvári Bella gyűjteményéből került a pécsi múzeumba.

A Janus Pannonius Múzeumnak 1971-ben Hantai négy képet ajándékozott, amelyek már a jellegzetes „hajtogatásos” (pliage) technikával készültek.

Látogatók a pécsi Janus Pannonius Múzeum – Modern Magyar Képtárban a Pécsi látkép a székesegyházzal című akvarell előtt

Fotó: MTI/Ruprech Judit

A közleményben felidézik, hogy Sotheby's aukciósház párizsi kortárs árverésén 2015-ben a művész M.C.5 (Mariale) című 1962-es festményét csaknem 2,6 millió euróért adták el; ez az egyik legmagasabb összeg, amit aukciókon magyar vagy magyar származású művész munkájáért valaha is adtak.

A JPM közleménye szerint a pécsi kamarakiállítás igazi kuriózumot jelenthet az érdeklődő közönségnek, s egyúttal hangsúlyosan jelzi azt a szimbolikus tőkét, melyet a képtár gyűjteménye európai színvonalon képvisel.

 

Az ötvenes évekbeli alkotások

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria centenáriumi kiállítás azért különleges, mert a 20 mű közül, amelyet a Hantai 100 című kiállítás bemutat, a művész négy alkotása először lesz látható Magyarországon.

Közleményük szerint a tárlat Hantainak a Képzőművészeti Főiskolán készült figurális kisméretű pasztelljével indul, s a hangsúlyt az ötvenes évekbeli alkotások kapják.

A tárlat tükrözi a szürrealizmus és az absztrakt expresszionizmus közötti átmenetet. Az 1950-es évektől készült erőteljes színvilágú, fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal gazdagított szürrealista képei közül kettő is szerepelt Hantai első párizsi tárlatán, melyet André Breton, a szürrealizmus atyja rendezett röviddel a festő Párizsba érkezése után.

Hantai festményei a világ vezető múzeumaiban és meghatározó magángyűjteményeiben is megtalálhatók.

Idén májusban a centenárium alkalmából több mint 130 alkotása volt látható a párizsi Louis Vuitton Fondation épületében. A művészt 2019 óta a világ egyik leghíresebb magángalériája, a Gagosian képviseli, születése centenáriuma tiszteletére a galéria New York-i és párizsi kiállítótermében nyíltak tárlatok – írja a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria, ahol december 22-ig lesz látható a kiállítás.