Több mint 1200 résztvevő Bécsben az Osztrák Turisztikai Napokon

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. május 17. 15:32

Május 16-án megkezdődött az Osztrák Turisztikai Napok közel 1200 belföldi és nemzetközi részvevővel a bécsi Austria Centerben. A két év után személyes részvétellel és online is megrendezett, háromnapos rendezvény a turizmus jövőjére és az újraindulásra fókuszál, a "ReDesign Tourism | now" mottóval.

Ausztria legnagyobb éves turisztikai seregszemléjére (Österreichische Tourismustage, ÖTT) az idei évben 45 országból érkeztek nemzetközi vendégek, leginkább az utaztatási szektorból. A résztvevők az ÖTT keretében megrendezett atb nemzetközi turisztikai vásáron és kiállításon ismerhették meg a 260 osztrák kiállító által bemutatott újdonságokat. A szolgáltatókkal, turisztikai hivatalokkal és más szakmai szervezetekkel kedden és szerdán szervezhettek megbeszéléseket a regisztrált résztvevők.

Ahogy Lisa Weddig, az Österreich Werbung vezérigazgatója fogalmazott, a több mint 1200 regisztrált vendég mutatja, hogy minden idők egyik legmozgalmasabb ÖTT rendezvénye előtt állunk, ahol a kiállítók és a látogatók is rengeteg szakmai eszmecserén vehetnek majd részt. A rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón emellett bemutatták a 2022-es nyár kilátásairól szóló új tanulmány eredményeit is.

"A turisztikai ágazat ma azért gyűlt itt össze, hogy az utóbbi két évben a koronavírus-járvány által megtépázott szektort visszavezesse abba a magas pozícióba, amelyet eddig is képviselt Ausztriában" – mondta a frissen megválasztott turisztikai államtitkár, Susanne Kraus-Winkler.

Hangsúlyozta, hogy a rendezvény megnyitója nem is lehetett volna ikonikusabb napon, hiszen hétfőn Ausztria is eltörölte a szigorú belépési (ún. 3G-) szabályait, így tegnaptól ismét lehetséges a feltétel nélküli belépés az országba. E

lmondta, hogy "a konstruktív együttműködést az elmúlt két évben már bizonyították a turisztikai szereplők, és ez a jövőben is alapvető fontosságú lesz. Egy strukturális változás kezdetén állunk, ezért az idei ÖTT mottója a "ReDesign Tourism | now."

Robert Seeber, az osztrák gazdasági kamara (WKO) turisztikai tagozatának elnöke és Lisa Weddig először is gratuláltak a turizmusért felelős államtitkárnak: "Egy bizonyítottan nemzetközi kaliberű szakember veszi át a kormányban a turizmus és a szabadidőipar napirendjét. Sikeres vállalkozóként "alulról felfelé" tanulta a turizmust, és gyakorlati tapasztalatból ismeri az összes problémát és kihívást." Weddig hozzátette, hogy az új államtitkár "vérbeli vállalkozóként nagyon jól ismeri a turizmust és annak követelményeit. Közös a szenvedélyünk az iparág iránt, ezért nagyon várom a jövőbeni szoros együttműködésünket."

Az ÖTT-hez kapcsolódó atb szakvásár két napjának keretében 45 országból közel 390 nemzetközi vásárló találkozik majd 260 osztrák kiállítóval. A programban összesen 27 vitaindító előadás és panelbeszélgetés szerepel 44 nemzeti és nemzetközi előadóval, ezen felül többezer négyszemközti beszélgetést foglaltak le a résztvevők.

OTT

Balról jobbra: Robert Seeber (WKO), Susanne Kraus-Winkler államtitkár és Lisa Weddig (ÖW) a megnyitón

Fotó: Jürg Christandl/Österreich Werbung

Az előadások és a panelbeszélgetések olyan témákkal foglalkoznak, amelyek meghatározzák az elmúlt években tapasztalt turisztikai válság utáni fellendülési fázist. Olyan központi, a jövő turizmusával foglalkozó témákról volt és lesz szó, mint például Ausztria, mint zöld desztináció kilátásai, a mobilitás jövője, az adatgyűjtésen keresztüli új alkalmazások, de szóba kerülnek a vendégtrendek is, és hogy milyen intézkedésekkel lehet elősegíteni a városi turizmus fellendülését, vagy milyen stratégiákkal lehet felvenni a harcot a turizmusban tapasztalható munkaerőhiánnyal.

"Az erős együttműködés és a megbízható keretfeltételek fontosabbak, mint valaha. Ahhoz, hogy a jövő nagy kihívásain úrrá legyünk, fontos, hogy már most kijelöljük a stratégiai irányt, hogy sikerüljön megőriznünk és tovább bővítenünk vezető turisztikai célpontként betöltött pozíciónkat. Ez mindannyiunk számára kulcsfontosságú, mert a turizmus biztosítja a munkahelyeket és az értékteremtést a régiókban" – hangsúlyozta Seeber.

 

Új tanulmány 2022 nyári trendjeiről

Az Österreich Werbung megbízásából felmérést végeztek a 2022 nyarára vonatkozó utazási tervekről. A kutatás Ausztria tíz legfontosabb küldőpiacán, a 18 és 75 év közötti lakosság körében folyt, köztük Magyarországon is. Az eredmények elsősorban a belföldi turizmusnak kedveztek: Magyarországon a megkérdezettek közel fele tervez nyaralást, de a legtöbben továbbra is a belföldi pihenés felé húznak. A magyaroknál Ausztria az 5. helyen áll, a belföldi úti célok és a tengerparti üdülőhelyek után.

A koronavírus alatt bevezetett pénzvisszafizetési garanciák és a nagyvonalú lemondási feltételek továbbra is fontos foglalási kritériumok maradnak, de a járvány jelenléte már kevésbé határozza meg az utazási trendeket. Azonban az utóbbi két évben beszűkülő utazási ablak továbbra is megmarad, inkább közelebbi időpontra foglalnak az emberek, mint hogy előre tervezzenek.

"Olyan nyárba lépünk, amikor a kereslet ismét szélesebb alapokon nyugszik" – mondta Lisa Weddig. Míg 2021 nyarán az összes vendégéjszaka 82 százaléka a DACH-régióból (Németország, Ausztria, Svájc) érkezett, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal idén több vendéget vár a többi európai és arab országból. "Idén több vendéget várunk Dél-Európából, Hollandiából és az arab országokból, de stabil a kereslet az USA-ból és a DACH régióból is. A kelet-közép-európai országokban azonban bizonytalanabb a helyzet, mivel az ukrajnai háború és a magasabb infláció nagyobb hatással van rájuk."

Az ÖW vezérigazgatója összességében pozitívan tekint a következő nyárra. "A jelenlegi adatok szerint az előző évhez képest egyszámjegyű százalékos növekedést várunk, de ez nagyban függ a járvány és az ukrajnai háború alakulásától" – mondja Weddig.

2021 nyarán 16 százalékos visszaesésről számoltak be a vendégéjszakák tekintetében a 2019-es koronavírus-járvány előtti utolsó "békeév" nyári időszakához képest.