Több mint kétmilliárd forint a balatonfenyvesi kisvasútnak

Forrás: MTI

 2019. szeptember 09. 11:53

A jövőre 70 éves balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőhöz vezető ágának felújításához 2,1 milliárd forinttal járul hozzá az állam.

A térségi települések három évvel ezelőtt nyújtottak be pályázatot Balatonfenyves vezetésével, hogy a Nagybereken átvágó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe. Ez közúton csak nagy kerülővel, Fonyódon és Lengyeltótin keresztül érhető el.

A balatonfenyvesi kisvasút

Fotó: Wikimedia Commons

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere elmondta, hogy e célra év elején nyertek 650 millió forint támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A 2,1 milliárd forintból a vasút felújítása történik meg, a 650 millió forintos forrásból pedig Csisztafürdőnél egy kerékpáros turizmust is kiszolgáló állomás épül, fejlesztik a kisvasút imremajori állomását és korszerűsítik a fenyvesi végállomás épületét.

Reményei szerint, több mint egy évtizednyi üzemszünet után, legkésőbb 2021-ben újra el lehet majd jutni a Balaton-partról Buzsákra, illetve Csisztapusztára kisvasúttal.

A MÁV-START tájékoztatása szerint idén nyáron rekordszámú, júliusban és augusztusban is 24 ezer utas váltott jegyet a balatonfenyvesi kisvonatokra. A márciusban megkezdett, majd a nyárra felfüggesztett pályafelújítás hétfőtől november végéig folytatódik Balatonfenyves és Somogyszentpál között, pótló-buszok közlekednek a vonalon.