Több mint 2,4 milliárdból fejlesztik a lenti termálfürdőt

Forrás: MTI

 2020. december 17. 18:51

A lenti termálfürdőben több mint 2,4 milliárd forintos beruházást hajtanak végre, ennek során felújítják a fedett fürdőt, a főbejáratot és az éttermet, valamint a tízszeresére bővítik a gyógyászati kapacitást.

A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark egészségturisztikai fejlesztéséről csütörtökön tartott online sajtótájékoztatón Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta: a fejlesztéssel komoly esély van arra, hogy az eddiginél is több külföldi vendéget fogadjon Lenti és térsége.

A turisztikai szakember kifejtette: a koronavírus-járvány után, a most induló fejlesztések Lentit is a néhány év alatt a 2018-19-es szintre visszaálló turisztikai ágazat nyertesei közé emelhetik. Ezt segíti az is, hogy a kormány az idén 24 térségbeli magánszálláshely felújítására 82 millió forint támogatást biztosított abból a keretből, amelyből összesen 42 milliárd forintot nyújtott 14 ezer hazai magánszálláshely felújítására.

Felújítják a fedett fürdőt, és tízszeresére bővítik a gyógyászati kapacitást

Fotó: lentifurdo.hu

Könnyid László kiemelte, hogy 2020 első 11 hónapjában 20 ezer vendég szállt meg Lentiben, ahol 57 ezer vendégéjszakát töltöttek, túlnyomó többségükben hazaiak és a nyári hónapokban. A turisták – a  magyarok mellett – legtöbben Ausztriából, Csehországból, Németországból, Szlovéniából és Lengyelországból keresik fel Lentit, ahol a vendégszám növelésére ugyancsak hatással lehet a nemrég a turisztikai ügynökség vagyonkezelésébe került sármelléki repülőtér fejlesztése.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője közölte: felújítják a fedett medence vizes és gépészeti rendszerét, átalakítják a főbejáratot és bővítik az itt lévő éttermet, továbbá új gyógyászati szolgáltatásokat indítanak el.

A képviselő felidézte, hogy az alig nyolcezer lakosú kisvárosban néhány éve nyílt meg az önkormányzat 3,3 milliárd forintos beruházásával megépített négycsillagos szálloda, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pályázatán elnyert 2,4 milliárd forint pedig a gyógyturizmus erősítését szolgálja. Kiemelte az országszerte egyedülálló oxigénterápiás lehetőséget is.

Horváth László, a település polgármestere úgy vélekedett, jelentős mértékben emelkedik majd a gyógykezelésekre érkezők száma a 9,5 hektáron elterülő, 14 medencével rendelkező gyógyfürdőben és energiaparkban.

Elmondása szerint az elmúlt évben a fürdő melletti, 94 szobás, négycsillagos hotel csaknem 75 százalékos kihasználtsággal működött, vagyis 24 ezer vendégéjszakát töltöttek el ott az érkezők, a fürdő pedig 352 ezer vendéget fogadott, 60 százalékban külföldieket.

Kárpáti Zoltán, a Lenti Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás részletei között említette, hogy a gyógyászati részleg jelenlegi 114 négyzetméteres területét a tízszeresére bővítik, és az oxigénterápia mellett szén-dioxid-szobát, iszapfürdőt, antigravitációs kezelőt és krioszaunát is kialakítanak.

A beruházástól azt remélik, hogy a gyógycentrum látogatóinak száma megtízszereződik, a szálláshelyeken pedig 50 százalékkal is megnövekedhet az átlagos tartózkodási idő – tette hozzá az igazgató.