Több mint 3 millió magyar vendégéjszaka Horvátországban

Forrás: MTI

 2019. szeptember 10. 11:16

Újabb rekordot döntöttek meg a magyar turisták Horvátországban. Az első nyolc hónapban 5 százalékkal nőtt a turisták és 2 százalékkal a vendégéjszakák száma az adriai államban.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselet-vezetője elmondta: idén már szeptember elsején átlépte a 3 milliót a magyarok vendégéjszakáinak száma, míg tavaly ezt a számot szeptember 10-én érték el.

A korábbi közlések szerint tavaly összesen mintegy 620 ezer magyar turista kereste fel Horvátországot, ahol több mint 3 millió vendégéjszakát töltött.

Az idei esztendő első 8 hónapjában több mint 566 ezer magyar turista kereste fel az adriai államot, számuk 3,2 százalékkal haladja meg a 2018-as hasonló időszak adatát. A vendégéjszakák száma augusztus utolsó napján 2 százalékkal növekedve meghaladta a 2,944 milliót.

Szeptember elsején átlépte a 3 milliót a magyar turisták horvátországi vendégéjszakáinak száma

Fotó: pixabay

A napi adatokat mutató horvát e-visitor rendszer alapján csak augusztusban megközelítette a 227 ezret a Horvátországban pihenő magyar vendégek száma, ami 10 százalékkal több a tavaly augusztusi számnál.

Az 1,302 milliót is meghaladó magyar vendégéjszakák esetében 7 százalékos az augusztusi növekedés a múlt év hasonló adatához viszonyítva.

A magyarok körében továbbra is legnépszerűbb a Kvarner-öböl térsége, ahol augusztusban 11 százalékkal nőtt a létszámuk és 9 százalékkal a vendégéjszakáik száma a tavalyihoz képest. A legtöbb magyar vendégéjszakát Vir, Crikvenica, Rovinj, Medulin, Rab, Vodice és Zára (Zadar) esetében regisztrálták.

 

Országosan 5 százalékos növekedés

A horvát turisztikai minisztérium közlése szerint az első nyolc hónapban az eVisitor rendszer adatai alapján augusztus végéig 16,7 millió belföldi és külföldi vendég összesen 79,1 millió vendégéjszakát töltött el az országban, ami 800 ezer turistával és 1,6 millió vendégéjszakával több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az első nyolc hónapban tehát 5 százalékkal nőtt a turisták és 2 százalékkal a vendégéjszakák száma.

Gari Cappelli turisztikai miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a turisták számának növekedése mellett különösen jó hír Horvátország számára, hogy a turizmusból származó bevételek is bővültek, és elérték a 20,6 milliárd kunát (876 milliárd forint), ami 1,6 milliárd kunával (68 milliárd forint) több a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A legtöbb vendégéjszakát a németek (17 millió) töltötték el, őket a szlovénok (9,5 millió) és az osztrákok (6,3 millió) követték.

A top tíz küldő országban vannak továbbá (sorrendben) a lengyelek, az olaszok, a csehek, a britek, a magyarok, a szlovákok és a hollandok. Közülük csak a lengyelek és a csehek töltöttek 4, illetve 3,4 százalékkal kevesebb vendégéjszakát Horvátországban, mint tavaly az első 8 hónapban, a többi országból nőtt a turisták száma.

Kapcsolódó cikkek