Több mint 3300-an kéktúráztak együtt szombaton

Forrás: turizmus.com

 2022. október 10. 14:02

A hagyományosan október második szombatján zajló Kéktúrázás napján idén több mint 3300 ember túrázott egy időben, szervezetten. Akik nekivágtak, ragyogó kiránduló időben járhatták be a hazai három kéktúra útvonalát.

A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében zajló közösségi túranapon a kéktúrázók 292 települést érintettek,174 kilátópontra kapaszkodtak fel és 307 vízfolyást kereszteztek, összesen 2584 kilométert megtéve.

A 143 túracsoport mozgását a rendezvény honlapján élőben lehetett követni, a túrázók virtuálisan kirajzolták a három kéktúra pontos útvonalát, GPS jeladót használva. 30 túra telt házas volt, a legkeresettebbek a legendás Országos Kéktúra Bakony és Mátra közötti szakaszai voltak, és nagy létszámmal túráztak a tematikus szakaszokon is a természetjárók: volt kisgyermekes, kutyás, erdei gasztroélményes, madármegfigyelős, nomád ottalvós, teljes egészében fenntartható, azaz vonattal és gyalogosan közlekedő túrák, valamint nemzeti parki és erdészeti szakvezetéssel zajló szakaszok is. A közösségi túrarendezvényen 216 felkészült szakaszfelelős kísérte a túrázókat – tájékoztattak a szervezők.

A kéktúrázók egyik csoportja

Fotó: Nógrádi Attila

A túrázók legfiatalabbika egyéves volt, a résztvevők 20 százaléka pedig 18 év alatti, ami erős fiatalodást feltételez a kéktúrázók nagy családjában.

A szervező MTSZ ezzel a túranappal a kéktúra mozgalom legendás múltjára és lendületes jelenére szeretné felhívni a figyelmet, a szövetség szerint ugyanis országunk természeti kincseinek gyalogszerrel történő megismerésénél nincs jobb és egészségesebb időtöltés.