Több mint 40 ezer látogatója volt tavaly a Nagytemplomnak

Forrás: Dehir.hu

 2019. január 15. 16:35

A legnépszerűbb hónapnak a június bizonyult, amikor közel hétezer vendég tekintette meg Debrecen híres templomát.

„A Nagytemplom ajtaja az év szinte összes napján nyitva áll a látogatók előtt. A legsűrűbb időszaknak mindenképp a május-június mondható, amikor osztálykiránduló csoportok százai keresnek fel minket, hogy megismerkedhessenek a templom történetével és jelentőségével. Még most is tisztán emlékszem a tanítási időszak utolsó pénteki napjára, amikor egyetlen nap alatt 29 osztály látogatott el hozzánk” – mondta Lucski Zsófia, a Nagytemplom turisztikai referense.

Az elmúlt évben kiemelt sikernek örvendtek az éjszakai templomlátogatások. Augusztusban, a Debreceni Virágkarnevál hetében, valamint az adventi időszakban megszervezett esti túrákon több mint ezer érdeklődő vállalkozott arra, hogy végigjárja a késő esti órákban a Nagytemplom látogatói útvonalát, és megcsodálja a kivilágított belvárost a panorámajárdáról, vagy a nyugati torony tetejéről, 45 méteres magasságából.

2019-ben bővíti szolgáltatásait a Nagytemplom

Fotó: Wikipédia

2019-ben több mint tízféle múzeumpedagógiai foglalkozást próbálhatnak ki a bejelentkezett csoportok. Az éjszakai templomlátogatások száma is növekedni fog, az országos turisztikai rendezvények között pedig kiemelt szerepet kap a májusi Emlékhelyek Napja, hiszen 170 évvel ezelőtt, 1849. április 14-én hirdette ki Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot és a Habsburg-ház trónfosztását a Nagytemplomban.

A Nagytemplom állandó kiállításai – így a Bibliai makett- és festménykiállítás, a padlástér, a panorámajárda és a Rákóczi-harang és nyugati torony – mellett negyedévente megújuló időszaki tárlatok is várják az érdeklődőket a Kálvin János Galérián.