Több mint 40 somogyi program is kíséri a vadászati világkiállítást

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 07. 18:42

A 2021. évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Budapesten zajló fő eseményei mellett számos vidéki helyszínen is várják az érdeklődőket, a Somogy megyei térségben például több mint 40 programra kerül sor.

A 2021. szeptember 25. és október 14. között megrendezésre kerülő világkiállítás három kiemelt helyszíne – Keszthely, Vásárosnamény és Hatvan – mellett a Somogy Megyei Konzorcium szervezésében több Somogy megyei térségben is izgalmas és érdekes, ugyanakkor tartalmas programra kerül sor – írja közleményében a SEFAG Zrt.

A Somogy Megyei Konzorcium tagjai a Balatoni Hajózási Zrt., a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Kassai Kft., a Kaszó Zrt., a MATE, Kaposvári Campus Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont, a SEFAG Zrt., valamint a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége.

Már szeptember 6-tól egészen október 31-ig több mint 40 színes és izgalmas programlehetőséget kínálnak. A rendezvények a Balatontól Kaposváron és a zselici térségen keresztül a kaszói és alábodi térségig, tíznél is több helyszínen zajlanak majd.

A rendezvénysorozat beharangozójaként nyáron a BAHART Balatonföldvár – Tihany – Balatonföldvár útvonalon közlekedő kirándulóhajóin minden pénteken és szombaton a témához kapcsolódó gyermek animációs programok és interaktív játékos előadások keretében, valamint filmeken keresztül ismerkedhettek az utasok Somogy megye és Magyarország természeti értékeivel, a vadászat és halászat izgalmas világával.

Szeptember 6-án nyílt meg a kaposvári székhelyű Erdők Háza látogatóközpontban az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás relikviáiból összeállított kiállítás, melynek megtekintésével ízelítőt kaphatunk arról, hogy mi került bemutatásra és miként zajlottak a programsorozat eseményei 50 évvel ezelőtt. A kiállítás október 31-ig látható.

Az első rendezvények között kiemelkedő a szeptember 17-i "báró Schell József" Vadászati és Természeti Emlékpark átadóünnepsége, amellyel a vadászfestő munkásságának és hagyatékának állítanak emléket.

A nagyközönség számára 2021. szeptember 18-án zajlanak a somogyi nyitóesemények. A Vadászkamara Ifjúsági Programjának szerves részeként létrehozott Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpont helyszíni átadóját a „Vadászok éjszakája” című rendezvény követi Kaposvár belvárosában. Ekkor kerül sor az utóbbi két év ifjú vadászainak fogadalomtételére, valamint az ágazatban kiemelkedő szakemberek kitüntetésére, így például a „Vadászkamara aranyérme”, a „Magyar Vadászatért Érdemérem”, „Nimród érem” és a „Vad és vadászat szolgálatáért Somogyban” díjak átadására.

A rendezvény keretein belül nyitják meg a Kaposváron létrehozott, „Somogyország vadászati kincsei” című állandó kiállítást is, színes programokkal kiegészítve.

Szeptember 25-én bőgőversenyt is tartanak a Bőszénfa-Ropolyi Pihenőhelyen

Fotó: SEFAG Zrt.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. október 8-án Fekete István tiszteletére emlékfát ültet Keszthelyen. Október 15-én Tihanyban rendezik meg a VII. Balatoni Horgászkonferenciát, majd „Vadat és halat, s mi jó falat…” címmel kétnapos gasztronómiai rendezvényre kerül sor a rádpusztai Gasztro Élménybirtokon. Október 1-től október 9-ig lesz nyitva a nagyközönség előtt az Óriáspontyok arcképcsarnoka a révfülöpi szabadtéri színpadon.

A világkiállítás hivatalos megnyitását követő naptól számos állandó kiállítás és bemutató tekinthető meg Somogy megyében. A bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban (Szarvasfarm) a Zselic Nagyvadjai, valamint a „Zselici pillanatképek” természetfotó kiállítás nyílik, amely attrakciók a rendezvénysorozatot követően időszakosan továbbra is láthatók lesznek majd. A Szarvasfarmon a kiállítások mellett számos szakmai, illetve a szakmát bemutató esemény is lesz.

Szeptember 26-án és október 17-én a vadhús biológiai értékéről, feldolgozásáról, előkészítéséről és főzéséről tudhatunk meg többet egy workshop, illetve gyakorlati bemutató keretében, október 15-16-án pedig a magyar hidegvérű ló vadgazdálkodásban való alkalmazásáról láthatunk helyszíni bemutatót.

A zselici erdő rengetegében is túrázhatunk – a gyalogos és kerékpáros módon kívül fogattal és traktorral, utóbbival még szarvasbőgést is hallgathatunk a Zselicben a szeptember 25-26-i és október 9-10-i, valamint 16-17-i hétvégéken. Ugyanitt a vadasparkban vadetetésre és vadmegfigyelésre is invitálják az állatszerető érdeklődőket.

Idén az október 1-3-ig zajló Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) is a világkiállítás jegyében zajlik.

A Szarvasfarm közelében természeti bemutató és VR szalon üzemel majd a Kaposvárhoz közeli Zselickisfalud erdei környezetében, mégpedig a Zselici Csillagpark planetáriumában.

A SEFAG Zrt. szeptember 25. napján tartja „Természet, vadászat, kultúra” címmel családi napját. Ezen a napon kapott helyet Kaposvártól 17 km-re a Zselici erdőben lévő Ropolyi pihenőhelyen a magyar lovassport legeredményesebb ágának számító egész napos fogathajtó verseny, ahova az ország minden szegletéből érkeznek akadályhajtásra a versenyző csapatok. Eközben bőgéstől lesz hangos az erdő, hiszen megmérettetnek a vadászok a „Gímharsona” elnevezésű bőgőversenyen is.

A nemrégiben épült Szent Hubertus Kegyhely felszentelése és avatása szentmise keretében történik, majd bemutatja madarait Lóki György solymász.  A napot kulturális műsorok zárják. Az erdei környezetben számos kiállítás is várja a látogatókat. Ugyancsak egész nap járják az erdőt a vadászomnibuszok, amelyekről megcsodálható a somogyi erdőrengeteg, illetve közel 20, helyi termelő portékáit is kóstolhatják a látogatók, de a gyerekeknek is kedveskednek interaktív játékokkal.

Ropolyba érdemes visszatérni az október 15-17-i hétvégén is, amikor az Erdélyi Kopós Világtalálkozóra kerül sor, ahol négylábú kedvenceink komoly megmérettetésen vesznek részt.

A Kassai Lovasíjász birtokon, a bárdudvarnoki Kassai-völgyben a hagyományos történelmi, honfoglaláskori lovas bemutatók és interaktív foglalkozások, valamint előadások vezetik be a látogatókat elődeink világába szeptember 28. és október 14. között. Október 2-án a program kiegészül a VTVK2021 Emlékút átadásával. Október 9-én lovasíjász versenyre kerül sor.

A felsorolt somogyi programok részleteiről és további programokról  ITT lehet olvasni.