Több mint 50 programmal rendezik meg a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált

Forrás: MTI

 2021. szeptember 09. 12:53

Csaknem 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált szeptember 17. és 26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen.

A rendezvényen az irodalmi beszélgetések mellett koncertek, összművészeti projektek, gyerekeknek szóló workshopok és képregény tematikájú programok is helyet kaptak. Az idei fesztivál vendégei között lesz Guzel Jahina tatár származású orosz írónő, Andri Snaer Magnason izlandi író, Jacek Dukaj lengyel író és Elisabetta Gnone olasz író is - közölték a szervezezők.

Az Ottlik-kertben a PesText és a VALYO - Város és folyó egyesület közös szervezésében gyerekeknek és felnőtteknek szóló irodalmi és összművészeti programokkal kapcsolódhatnak ki a látogatók szeptember 17-én és 18-án. Különleges installációval és felolvasással nyit a rendezvény V4-es szerzőkkel, zárásként pedig Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ad koncertet. Szombaton főként a gyerekeké lesz a terep, akiket papírszínház, buborék-show, Agócs Írisz kézműves foglalkozása és a Veronaki zenekar koncertje várja.

PesText

A rendezvény változatos programkínálattal jelentkezik, 14 ország 16 nyelvén, külföldi és magyar fellépőket lát vendégül Budapesten és a vidéki helyszíneken is

Fotó: PesText

Irodalmi programok, koncertek és előadások láthatók az A38 Hajón is: ezen a helyszínen szeptember 22-től 25-ig a külföldi íróké a főszerep, feltűnik többek között Guzel Jahina, Andri Snaer Magnason, Stefan Hertmans, David Schalko, Jacek Dukaj, Afonso Cruz, Elisabetta Gnone, Rumena Buzarovska, Patrick Ness és Ingrid Carlberg.

A napok végét zenei programok, a Napfonat, az Isna Trio, a Muzsik és Volkova zenekar, valamint a WH zenekar zárja Senával és Németh Jucival, akik nem csak Shakespeare-szonetteket szólaltatnak meg. Igazi különlegességnek ígérkezik a Nézőművészeti Kft. felolvasószínházi előadása, amelyben Udvaros Dorottya és Scherer Péter is szerepet kap, miközben főként Nobel-díjas női szerzők műveit szólaltatják meg.
A 2021-es PesText programját egy különleges összművészeti produkció zárja a hajón, melyben a Nobel-díjas Bob Dylan lírája csendül föl az Anima Sound System vezetője, Prieger Zsolt produceri-rendezői vezetésével, valamint számos neves énekes, zenész és színész részvételével Kiss Flórától Törőcsik Franciskáig, Telma Lincolntól Benkő Dávidig, VENI-től a Kodachromig, egy térben, de több színpadon.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szeptember 23-án a fordítás és a műfordítás kérdéskörei kerülnek előtérbe, amelyet a V4-országok legjobb kortárs illusztrátorainak tárlatvezetéssel egybekötött kiállítás megnyitója zár. A következő nap a képregény rajongóknak kedvez, hazai szakértők járják körül a képregény kiadás helyzetét, kitekintéssel a női képregény-alkotókra. Szeptember 24-én interaktív papírszínházas családi program és gyerekirodalmi fordítók beszélgetése zárja a helyszíni programokat.

A B32 Galéria és Kultúrtérben kiállítások, koncertek, kötetbemutatók és illusztrációs workshopok várják az érdeklődőket, akik két nemzetközileg is elismert illusztrátorral, a nagy sikerű Méhek és Fák című könyveket rajzoló Piotr Sochával és a portugál Catarina Sobrallal is találkozhatnak. Az ARTUS Stúdió előadása és a Bob Dylan-koncert kivételével az összes program ingyenes.

A PesText célja, hogy összehozza a különböző nyelven író és olvasó embereket, küldetésének tartja, hogy figyelmet szenteljen a környező országok, Kelet- és Közép-Európa, a Visegrádi Négyek irodalmára. A rendezvény idén is változatos programkínálattal jelentkezik, 14 ország 16 nyelvén, külföldi és magyar fellépőket lát vendégül. A PesText indulása óta törekszik arra, hogy más városokba is elvigye a fesztiválra látogató írókat. Minden évben eggyel több helyszínnel bővül, így a hároméves fesztivál 2021-ben három városban, Balatonfüreden, Szegeden és Vácott is megfordul majd.

Balatonfüredre szeptember 26-án Catarina Sobral és Afonso Cruz, Szegedre szeptember 25-én Dragan Velikic látogat el, Vácott a V4 országok fiatal költői mutatkoznak be.