Több mint 500 íjász részvételével rendeznek világbajnokságot Szekszárdon

Forrás: MTI

 2021. augusztus 04. 16:08

Több mint 500 versenyző részvételével rendeznek háromdimenziós (3D) íjász világbajnokságot hétfőtől augusztus 14-ig Szekszárdon.

Alexandra Manea, a szervezőbizottság tagja szerdán a verseny helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta: eddig 12 országból 550-en neveztek, a mezőnyben a legnépesebb, mintegy 250 tagú a magyar csapat lesz.

A Nemzetközi Íjász Szövetség döntése szerint most a 2020-ban elhalasztott világbajnokságot a 2021-re tervezett Európa-bajnoksággal együtt rendezik meg.

A világbajnokság hétfőn a Béla király téren ünnepélyes megnyitóval kezdődik, kedden és szerdán a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben az egyéni, csütörtökön a csapatkvalifikációs versenyeket rendezik meg.

A 2020-ban elhalasztott világbajnokságot a 2021-re tervezett Európa-bajnoksággal együtt rendezik meg

Fotó: 123rf.com

Még aznap a városi sportcsarnok melletti labdarúgópályán bonyolítják le a csapatdöntőt, szombaton pedig az egyéni finálékra kerül sor. Ide a kvalifikáció legjobb hat versenyzője kerül be. A közönség mindkét helyszínen figyelemmel követheti a versenyeket.

A vb-n tradicionális, vadász reflexes, csigás, berbó, olimpiai íjjal és számszeríjjal állnak rajthoz a versenyzők, akiknek 5-40 méter távolságról kell célba találniuk.

A nevezők védőoltással vagy negatív koronavírusteszttel vehetnek részt a vb-n – mondta a szervező, megjegyezve, hogy ezúttal csak európai íjászok érkeznek. Az ausztrál csapat védőoltás hiányában lemondta a szereplést, és ugyanez okból a svéd csapat is kisebb létszámmal jön.

A háromdimenziós íjászatot a vadon élő állatokat formázó célokról nevezték el, a találati zónák a célba süllyesztett választóvonalakkal vannak megjelölve.

A 2019-es várnai Eb-n a magyar íjászok 28 arany-, 19 ezüst- és 11 bronzérmet, valamint egy csapataranyérmet nyertek.