Több mint hetven ingyenes program a Déryné Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2023. május 23. 18:19

Harmadik alkalommal rendezik meg a Déryné Fesztivált Sátoraljaújhelyen, ahol öt napon át, 11 helyszínen, több mint 70 ingyenes program várja a kultúra szerelmeseit július 19. és 23. között.

„A fesztivál a három éve indult, a legtöbb településre színházi produkciókat eljuttató Déryné Program esszenciája. A rendezvény már bebizonyította, hogy a minőségi kultúra is képes nagy létszámú közönséget mozgósítani” – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján. Kitért arra, hogy 2020-ban 112, 2021-ben 158, tavaly pedig már 802 előadással jelentkezett a Déryné Program.

 

A sajtótájékoztató résztvevői

Fotó: Fejes Bence

Halász János országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke felidézte, hogy a Déryné Program létrehozásának gondolata még 2010 előtt, a debreceni Csokonai Színházban, Vidnyánszky Attila igazgatósága idején fogant meg azzal, hogy a megye minél több településére színházat vigyenek. „A Déryné Fesztivál abban különbözik a többitől, hogy a kiváló, felkészült kollégák, a Déryné Társulat részvételével egész évben zajlik, majd nyáron, a fesztiválon egy helyen mutatkozik meg az a sok érték, amit képviselnek.”

Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter arról beszélt, hogy a város százötven éven át megyeszékhely volt, a Déryné Fesztivál pedig bizonyítja, a térség többet érdemel. „A rendezvényen életkortól függetlenül mindenki megtalálja a számára izgalmas produkciókat. Évről-évre nagyon sokan látogatnak hozzánk, a fesztivál az egész térséget, a felvidéki részt is megmozgatja."

Legendás énekesek kíséretében érkezik Sátoraljaújhelyre az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, az István, a király

Fotó: Fejes Bence

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója kiemelte: a Déryné Társulat három előadást tart. Bemutatják Havasi Péter Petőfi percei, Hunyady Sándor: Lovagias ügy, valamint Jánosi Ferenc: Szemet szemért című darabját. Domján Edit és Szécsi Pál kettősének állít emléket a Két összeillő ember című előadás, amelynek főszerepeit Komáromi Anett és Nagy Róbert alakítja.

Varga Miklós és Nagy Szilárd énekel az István, a király című rockopera előadásában, koncertezik a Csík Zenekar, a Balkan Fanatik, a Bohemian Betyars, a Besh o droM, a Budapest Jazz Orchestra, az Aurevoir, a Kaláka, a Tárkány Művek, Dánielfy, a Swing Girls, a Keleti Brass Band, valamint a Hutchky & Stars, fellép továbbá a Forrás Néptáncegyüttes.

A fesztivál ad helyet a KultCamp közösségépítő minifesztiválnak, ahol 450 középiskolást látnak vendégül. Ez a KultUp programsorozat záróeseménye a Rákóczi Szövetséggel karöltve, amelybe egyrészt iskolákon keresztül, másrészt egy összművészeti versenyen keresztül kerülhettek a diákok, utóbbi döntője lesz Sátoraljaújhelyen.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottság partnerségével megvalósuló táborban a diákok napközben vetélkedőkön, készségfejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, esténként a fesztivál színházi előadásain és koncertjein.

A fesztivál a legkiválóbb népzenei formációkat vonultatja fel, fellép a Bohemian Betyars is

Fotó: Fejes Bence

Idén is turnéra indul a Theaterwagen, amely pajzán históriákkal és az örök élet misztériumát kutató népmesével megpakolva látogat el Hollóházára, Füzérradványra, Nyírire, Mikóházára, Alsóbereckire, valamint Füzérkajatára. A mozgó színházi karaván a Fabók Mancsi Bábszínháza két produkcióját viszi magával.

A családi programoknak Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma park ad otthont. A Déryné Társulat a Petőfi kertbe várja a gyerekeket, a Petőfi percei című előadás mellett itt láthatják a családok a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A csillagszemű juhász című előadását. Lesznek Langaléta Garabonciások, papírszínházi előadás, kerekítő mondókázó és népi játszóház is. Emellett Petőfi-kiállítás és a Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje gazdagítja a programot.