Több mint 40 rendezvény a pénteken kezdődő Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2022. március 08. 10:03

Tizenhat helyszínen több mint negyven programot kínál a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amelyet március 11. és 30. között rendeznek meg.

A programsorozatot ezúttal is a műfaji gazdagság, sokszínűség jellemzi. Az összművészeti fesztivál a hagyományokra építve gyűjti össze a helyi művészeti és kulturális értékeket, a legnívósabb programokat hozva el a közönség számára. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódva pedig hagyományosan és újraértelmezve is gondozzák Petőfi örökségét – mondta el Barta Dóra, a főszervező Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója.

Az ország egyik legrégebbi tavaszi fesztiváljának kínálatát ezúttal is a társintézmények saját programjaikból állítják össze, amelynek megrendezéséhez az önkormányzat 10 millió forintot biztosított, de sikerült a Nemzeti Kulturális Alaptól is 2,5 millió forint pályázati forrást nyerni, illetve az egyes programokat szponzorok is támogatják – sorolta a főszervező.A fesztiválon belül ezúttal is több rendezvény zajlik majd, a kínálatot a hagyományosnak mondható Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, az Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója és a Szín-Tár évről évre megújuló programsorozata is gazdagítja.A hagyományt követve a fesztivál idén is a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével kezdődik március 11-én. A zenei eseményt megelőzően Petőfi és a Hírös Város címmel nyílik meg a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének pályázati kiállítása.

Pillanatkép a 2021-es Kecskeméti Tavaszi Fesztiválról

Fotó: kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu

A Ciróka Bábszínház minden korosztályra gondolva hét előadással lesz jelen a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon, a Nemzetközi Kerámia Stúdió Fatűz most 2022 címmel egy csoportos kiállítással készül az eseményre.

A Katona József Emlékházban március 18-ától látható a Petőfi-kultusz egy magángyűjtemény tükrében című időszaki kiállítás, amelyet Fülöpszállási Székely Gábor Kunszentmiklóson található magángyűjteményének hatezer darabos anyagából válogattak.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény március 19-én rendezi meg a tizenharmadik Világzenei Együttlétet, előtte pedig hangszeres játszóházra várják az érdeklődőket. A Kecskemét Táncegyüttes március 20-án a mutatja be új műsorát, amelyet Petőfi Sándor Az alföld című verse ihletett.

A Bozsó Gyűjtemény március 23-án nyíló Tradíció és megújulás című kiállítása a Gundel-gyűjteményből válogat a klasszikus Munkácsytól a modernizmust képviselő Orbán Dezsőig. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben Fekete Erzsébet helyi népi iparművész hímzéseiből nyílik kiállítás szintén március 23-án.

Három kórus – a Kecskeméti Énekes Kör, a Kodály Intézet kamarakórusa és az Aurin Leánykar – "Da pacem, domine" békességhajtás című közös koncertjén március 26-án Kodály Zoltán és Bartók Béla előtt tiszteleg. A 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált március 30-án a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Carmina Burana előadása zárja. A részletes program a fesztivál honlapján érhető el.