Száznál is több ingyenes program lesz Budapesten Szent István-napkor

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 08. 15:29

Húsznál is több rendezvényhelyszín több száz programja és változatos műsorkínálata várja idén is azokat, akik a fővárosban ünneplik Magyarország születésnapját augusztus 18-20. között.

A Szent István Nap évről évre látogatók tömegét vonzza több napon át tartó, színes programsorozatával. Idén is érdemes lesz minél több időt szánni a fővárosban megrendezett ünnepi programokra, megízlelni a hagyományos magyar ételeket, élvezni a kulturális és zenei programok sokszínűségét. A színvonalra garancia, hogy alig pár hete nyerte el a Magyar Turisztikai Ügynökség 2022-es Szent István Nap rendezvénysorozata a szakma Oscarját.

A változatos élmények sokaságán túl az idei ünnep kiváló alkalmat ad arra is, hogy az ország minden szegletéből érkezők felfedezzék Budapestet és annak történelmi örökségét.

A programkínálat gerincét 2023-ban is a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-i ünnepnap programja zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt a minden évben óriási népszerűségnek örvendő légi parádé követi, majd pedig az Ünnepi Szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten vehetnek részt az érdeklődők.

A napot a Tűz és fények játéka koronázza meg. A mára tradíciónak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti program során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja majd be az eget, melyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

A Tűz és fények játéka koronázza meg az augusztus 20-i programokat

Fotó: MTÜ

A háromnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot. A Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg nemzetünk ikonikus hőseivel a Hősök útja programsorozat keretein belül ismerkedhetünk.

Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon pedig az ország legkedveltebb csárdáinak kínálatát kóstolhatják meg a látogatók.

A fesztiválhangulatról koncertek és sztárfellépők tucatjai gondoskodnak. A Retro Tabán a pop- és rockzene kedvelőit olyan sztárok fellépésével várja, mint Charlie, Demjén Rózsi vagy a Neoton Família. A komolyzene rajongói a Filozófusok kertjében a Panorama Classicalon hallgathatják meg kedvenc dallamaikat, míg a Vigadó téri új programhelyszínen, a Vigadó Pianónál a bárzene műfajának kedvelőit várják. Akik pedig az elektronikus és az élőzene mellett teszik le a voksukat, azok a Road Movie Live és a Szabadrét Fesztivál programkínálatából válogathatnak. Ezeken a helyszíneken fellép majd többek között a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda vagy a Mystery Gang.

A Szent István Nap programsorozatában immár harmadszor szereplő Divat & Design Fesztivál az idén új helyszínen, a Millenáris Parkban fogadja a magyar divat-, ékszer- és designszakma iránt érdeklődőket. A gyerekprogramok központja idén is a Varázsliget lesz: a Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen igazi csodákban lesz részük a kilátogató gyerekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek – ígérik a szervezők.

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként idén is ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe a budai Várban. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját 2023-ban mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg, számtalan színpadi produkcióval, táncos és zenés előadásokkal, ismert és ünnepelt előadókkal, valamint figyelemre méltó új fellépőkkel találkozhat a közönség.

A szervezők közleménye szerint a rendezvénysorozat célja idén is az, hogy a családok minden tagja megtalálja a számára kedves kikapcsolódást a Szent István Napon, amelynek programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal elérhetők a www.szentistvannap.hu weboldalon és a hamarosan frissülő Szent István Nap mobilapplikációban.