Több mint száz művész életét mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. november 29. 12:14

Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megnyitón hangsúlyozta: a magyar és a zsidó kultúrát a közösség számára teremtett értékek és a mindkét identitásra jellemző "szabadságharcos lelkület" köti össze.

2018-ban Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnológia címmel nyílt kiállítás az épületben, amely most kiegészült a művészeti élet nagyjait bemutató gyűjteménnyel, köztük írókkal, képzőművészekkel, zenészekkel."Nem lehet elmenni a zsidó művészeknek és tudósoknak a nemzet életében betöltött szerepük mellett. (...) Építkezni és megtartani csak a kultúra ápolásával és gyarapításával lehetséges" – hangsúlyozta a miniszter. Fontosnak nevezte, hogy minél több ember számára váljon megismerhetővé olyan egyéniségek életútja, akiknek példája inspiráló lehet a mai generációk számára.

zsidokivalosagokhaza

Száznegyven zsidó művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában vasárnap megnyílt digitális tárlat

Fotó: Zsidó Kíválóságok Háza

Jakov Hadas Handelsman, Izrael budapesti nagykövete felidézte: 1944-ig aktív közösségi élet jellemezte a balatonfüredi zsidóságot, de ennek véget vetett az elhurcoltatás és bár később újra éledt a közösség, ám a zsidó szenvedés visszatükröződik a művészet eszközeivel.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy a 2018-ban átadott Zsidó Kiválóságok Háza méltó emléket kíván állítani az elhurcolt zsidóságnak.

A látogatók saját maguk tallózhatnak a digitális eszközök segítségével a nagyságok életrajzai és munkásságukat bemutató hang- és képanyagok között.