Több pénz a Kis-Balaton látogatóközpontjára

Forrás: turizmus.com

 2018. október 10. 11:15

Uniós forrásból további 245 millió forintot fordíthatnak a turisztikai attrakcióra, beleértve a Fekete István Emlékhely épületének felújítását.

A projekt gazdája a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, amely a hosszú távú célként azt határozta meg, hogy fejlődjenek a magas minőségű, versenyképes és széleskörű együttműködésen ökoturisztikai attrakciók és szolgáltatások.

A legfontosabb egy látogatóközpont kialakítása a kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység (Kis-Balaton) értékeinek közvetítésére.  A tájba illeszkedő, mai kor igényeit szem előtt tartó, több funkciós épület kiinduló pontja lesz a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráinak.

A tájba illeszkedő látogatóközpont látványterve

Fotó: turizmus.com

A kiállítás, a mozi, a tanösvény és a kapcsolódó programok megvilágítják az élővilág változatosságát és az ökológiai összefüggéseket. A kiszolgáló funkciók (étterem, bolt, játszótér, tanösvény) hozzájárulnak a látogatók kellemes itt tartózkodásához.

A projekt célja egyebek között:

- a látogatók számának növelése új ökoturisztikai attrakció kialakításával

- a szezonon kívüli, és rossz időben is garantáltan igénybe vehető szolgáltatások (pl.: interaktív kiállítás) fejlesztése által a szezonalitás kedvezőtlen hatásainak megszüntetése;

- a régió turisztikai kínálatában egy markáns élménykínálati elem kialakítása, Keszthely és térsége turisztikai potenciáljának bővítése, attraktivitásának növelése;

- hatékony és széles körű együttműködések kialakítása vagy továbbfejlesztése szállásadókkal, turisztikai szolgáltatókkal és egyéb szervezetekkel, különösen a kommunikáció és marketing területén.

Projektelemek:

- a Kis-Balaton látogatóközpont kialakítása Keszthely-Fenékpusztán a Kis-Balaton Kutatóház melletti területen, amely magában foglalja a turistafogadás feltételeinek létrehozását, az élményszerű látogatás feltételeit biztosító interaktív kiállítás létrehozását, a természeti értékeiről szóló filmek vetítésére alkalmas moziterem kialakítását.

A tervek szerint tanösvényt, valamint madár voliereket, vízi tanösvényeket is kialakítanak, valamint felújítják a Tüskevár történetéhez kapcsolódó Matula kunyhót. A bemutatáshoz egy 14 férőhelyes golfautót, valamint 9 kenut is beszereznek.

A látogatóközpont építészeti látványterve videón is megtekinthető.