Több tízezer daru vonulását láthatjuk a hortobágyi vezetett túrákon

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 14. 14:49

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra, a madarak vonulásának megtekintésére szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A szeptember 17-től induló, különböző, vezetett túratípusok más-más időpontokban (alkonyatkor, hajnalban) indulnak – értesült a travelo.hu.

A Négy keréken a darvak nyomában elnevezésű túra esetében a részvevők saját gépkocsijukkal tekinthetik meg az éjszakázó helyeikre húzó darvakat a nemzeti park területén, ahol egy darvakról szóló rövid tájékoztatást is meghallgathatnak. Ezt követően a vendégek a szakvezetőt követve saját személyautójukkal közelítik meg a terepi helyszínt.

A Hortobágy-halastavi darules kisvasúttal elnevezésű túra a Halászbárka Fogadó központban indul, ahol a program a 2018-ban készült „Darumadár fenn az égen" című film vetítésével indul, melyet egy, a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően indul a túra kisvonattal a Kondás-tóig (menetidő kb. 30 perc), ahol az éjszakázásra gyülekező darvak esti behúzását tekinthetik meg szakvezetővel, majd visszaindulás a kisvonattal.

Az érdeklődők alkonyatkor és hajnalban is megfigyelhetik a darvakat

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Mivel a programokra fokozott érdeklődés jellemző, a részvétel csak előzetes bejelentkezéssel biztosított. Ajánlott kézi távcsövet, fényképezőgépet, szúnyogriasztót vinni, rétegesen öltözködni és kényelmes cipőt húzni – írja a lap.