Ötvenezer focirajongót várnak a budapesti EL-döntőre, rekordfoglaltság a szálláshelyeken

Forrás: turizmus.com

 2023. május 26. 15:11

Mintegy 50 ezer futballrajongót csábíthat Budapestre a José Mourinho vezette, UEFA Európa Konferencia-liga címvédő AS Roma és a sorozat rekordbajnoka, a spanyol Sevilla csapatának megmérettetése május 31-én.

A két illusztris labdarúgóklub 15-15 ezer szurkolója mellett több ezer szakmai szervezeti képviselő és újságíró érkezik majd az eseményre. Az Európa-liga-döntő nem csak sportélményt nyújt, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentős.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) információi alapján már most több mint 34 ezer előfoglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók, ami közel 35%-kal haladja meg az egy héttel későbbi foglalási adatokat – írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A döntő estéjére vonatkozó budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint kétharmada külföldiektől érkezett, mintegy 23 ezer nemzetközi vendég gondoskodott már szálláshelyéről a mérkőzés napjára. A múlt heti elődöntők visszavágóin az olasz AS Roma és a spanyol Sevilla harcolta ki az Európa-liga-döntőbe jutást, így a két országból érkező foglalási adatok is gyorsan felfutottak. A hazai szálláshely-szolgáltatók által az NTAK-ba továbbított információk alapján Olaszországból mintegy 4100 turista foglalt már szállást. Őket több mint 2000-2000 foglalással a brit, a spanyol és a német vendégek követik. Az előfoglalások több mint felét szállodákban regisztrálták, többségében a négycsillagos szállodákat részesítették előnyben, egyharmaduk pedig háromcsillagos szálláshelyeket választott.

A 2019 óta működő NTAK-nak köszönhetően az ágazati szereplők mára pontos képet kaphatnak az utazási trendek változásairól, az előfoglalási számok alakulásáról. Ennek megfelelően az NTAK adataiból az is pontosan megállapítható, hogy az elődöntőben aratott győzelem milyen mértékben emelte az olaszok és a spanyolok utazási kedvét – mutat rá az MTÜ.  A május 18-i elődöntőt követően Olaszországból 67 százalékkal nőtt a budapesti előfoglalások száma a döntő napjára. A spanyol vendégek az olaszokhoz képest egyelőre kissé lemaradtak e tekintetben: az egy héttel ezelőtti időponthoz képest negyedével többen kezdték el szervezni útjukat. Mindeközben pedig a belföldi fővárosi vendégéjszaka-előfoglalások száma is közel 10 százalékos emelkedésbe kezdett.

Az Európa-liga-döntőt a Puskás Arénában tartják május 31-én

Fotó: Puskás Aréna/Facebook

Az NTAK adatai szerint sokan gondolhatják, hogy budapesti látogatásukat nem csak egy napra tervezik, hiszen a döntőt megelőző napra szóló előfoglalási adatok is jelentősen megugrottak. Május eleji terveikhez képest kétszer több, mintegy 2000 olasz vendég ütemezett be már az előző napra is városlátogatást, míg a spanyolok körében is közel 70 százalékos az emelkedés, közülük is majd 2000 vendég foglalt szállást már a meccs előtti napra.

Mindez jól mutatja, hogy az EL-döntő milyen jelentős mértékben járul hozzá a magyar turizmus és az abban működő vállalkozások piaci erősödéséhez. Emellett a sporteseményhez kapcsolódó NTAK-információk nagymértékben segítik a Magyar Turisztikai Ügynökséget abban, hogy minden korábbinál pontosabban célzott nemzetközi marketingkampányokkal csábíthassa hazánkba az utazni vágyókat – írták.