Több tízezer látogatót várnak a Kékszalagra

Forrás: MTI

 2015. június 22. 21:52

A szervezők szerint több tízezer látogatót vonzanak Balatonfüredre a 47. Kékszalag Árkád Nagydíj és eseményei, melyek között idén először rendezik meg az Ultra Cup gyorsasági versenyt.

Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyéhez kapcsolódóan Balatonfüred és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) számos programmal várja a látogatókat. Ezek sorából kiemelkedik az Audi Ultra Cup sebességi verseny, amelyet első ízben rendeznek meg jövő pénteken. A rövid pályás, látványos regattán a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt, így mindenki megcsodálhatja majd őket.

A nézők számára látványos bemutatónak ígérkezik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlássport legjobbjai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől, egy reflektorokkal megvilágított pályán. Napközben a vitorlásiskolák is bemutatkoznak, és a sétány mentén vitorlás hajómodellek versenyét is meg lehet majd tekinteni.

Fotó: Kekszalag.hu


A Kékszalag éjszakáján este tíz óráig nyitva lesznek a múzeumok, s aki kék ruhában megy, az még ajándékokra is számíthat. A verseny ideje alatt a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, s a szomjazókat a VinCe Balaton borfesztiválra is várják, amelyhez ingyenes koncertek is csatlakoznak. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó és egy utcabál zárja majd.

A szervezők mintegy hatszáz hajót várnak a tavaly óta nyílt Kékszalagra, ami azt jelenti, hogy nagyjából háromezer vitorlázó teszi majd meg a légvonalban 150-160 kilométeres távot.

A Kékszalag rajtja július 2-án 9 órakor lesz, amikor a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak majd fel a résztvevők. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely tavaly 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred–Balatonkenese–Keszthely–Balatonfüred távot.