Több új attrakció elérhető idén a Városligetben

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2018. június 22. 14:45

2022-re a Liget Projekt valamennyi új beruházása elkészül – állította prezentációjában Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal június 21-ei ülésén.

A Kerekasztal meghívott előadójaként Gyorgyevics Benedek az egymilliárd eurós projektet az ország valaha volt legnagyobb arányú kultúrafejlesztési és tájrehabilitációs beruházásának nevezte. „Egy teljes városrész megújul, a főváros korábbi ikonikus épületeinek utódait szeretnénk itt és most létrehozni” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy reményeik szerint az új attrakciókkal a Városliget eddigi évi 4-4,5 millió látogatója további 1,5-2 millióval növekszik majd, és a jövőben a szezonalitás is kevésbé érvényesül.

Bár a városlakók most elsősorban a Dózsa György úti volt Felvonulási tér és parkoló helyén megindult építkezéssel szembesülnek – ami a Műcsarnok melletti autóbuszparkoló felszámolásával a turisztikai szakmát különösen érzékenyen érinti –, a beruházások a liget belsejében is megkezdődtek, sőt néhány attrakciót már birtokba is vehetett a közönség. A Széchenyi fürdő felőli oldalon például elkészült a Pavilonkert – Feszl Frigyes eredeti tervei alapján három új pavilont építettek fel a korábbi bódésor helyén.

Bán Teodóra előterjesztette a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal stratégiai nyilatkozatának tervezetét

Fotó: turizmus.com

„Az első ütemben azok a fejlesztések valósulnak meg, amelyek a látássérültek, valamint a Városligetet sportolási céllal, illetve kutyával felkeresők igényeit szolgálják” – emelte ki a Városliget Zrt. vezetője. A félhektárnyi új zöldfelületet jelentő kutyás élményparkot már a pünkösdi hétvégén átadták, a Vakok kertje július végére, az iskolásoknak szánt sportpálya pedig nyár végére készül el. A parkrehabilitáción túl idén az intézmények átadása is megkezdődik: a három éve zajló rekonstrukció befejezésével október 30-án megnyílik a nagyközönség előtt a megújult Szépművészeti Múzeum, év végére pedig a Millennium Házaként újjászülető Olof Palme Házat is átadják.

A beruházások folyamatosan zajlanak, ugyanakkor a Városliget Zrt. ügyel arra, hogy a park legalább kétharmad része állandóan látogatható legyen – jelentette ki Gyorgyevics Benedek. A teljes megújulás 2022-ig befejeződik, addig folyamatos átadásokra számíthatnak a park és az intézmények látogatói. „A liget élő szövet, amely a nagyközönség és a szakma részéről is folyamatos interakciót igényel. Ez azért is fontos számunkra, mert a társaságunk nemcsak a Liget Projekt kivitelezéséért felelős, de 99 évre üzemeltetője is a Városligetnek” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy reményeik szerint a most felépülő új, 21. századi intézmények a főváros turisztikai vonzerejének növelésében és megújulásában is komoly szerepet játszanak majd.

Amint a prezentáció végén a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal résztvevőinek reakcióiból kiderült, megoldásra váró feladatok még bőven vannak. A szakma elsősorban a közlekedésszervezést és a buszos parkolást érintő kérdéseit fogalmazta meg, felvetve, hogy főszezonban csak a Hősök terére 300-400 busz érkezik naponta, ami 15 ezer turistát jelent, ugyanakkor a prezentációból nem derült ki, hogy ennek kezelését hogyan képzeli el a Városliget vezetése. Gyorgyevics Benedek egyelőre nem tudott megnyugtató választ adni a felvetésre, de ígéretet tett arra, hogy a társaság kész a szakmával folytatott szorosabb egyeztetésekre.

Ezt követően (a Kerekasztal ülésének második napirendi pontjaként) Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője előterjesztette a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal „Egy Budapest van!” című, „a fizikailag és morálisan tiszta Budapestért” megfogalmazott stratégiai nyilatkozatának tervezetét, amely a szakmai grémium deklarációja és támogatásának felajánlása a döntéshozók felé. A nyilatkozatot – a közeljövőben zajló megvitatása és várható elfogadása után – Tarlós István főpolgármesternek, Rogán Antal miniszteri kabinetfőnöknek, Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosnak, illetve Guller Zoltánnak, az MTÜ vezérigazgatójának kívánja eljuttatni a Kerekasztal.