Többen látogattak el ősszel a Dobó István Vármúzeumba, mint 2019-ben

Forrás: turizmus.com

 2021. október 28. 16:13

Elégedett az őszi turisztikai szezonnal az egri Dobó István Vármúzeum, hiszen az idén szeptemberben és októberben mért látogatószámuk meghaladta a 2019-es, ugyanezen időszakra vonatkozó adataikat.

A múzeum, csatlakozva a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz, számos közművelődési, tudományos és turisztikai programmal várta a látogatókat.

Négyezren ünnepelték együtt a hős egri várvédőket. Az Egri Vár Napjának hagyománya 2002-ben született, azóta minden évben – tehát immár két évtizede – szélesre tárja kapuit a Dobó István Vármúzeum, hogy egy ingyenesen látogatható, egész napos program keretében közösen emlékezzünk Eger közel ezeréves történetének legkiemelkedőbb és legismertebb eseményére, az 1552-es ostromra.

Szintén elégedettségre ad okot, hogy a múzeum „Egri borkóstoló – a szőlőművelés öröksége” című virtuális kiállítása elnyerte Az év kiállítása 2021 kitüntető címet. A virtuális kiállítás az egrivar.hu honlapon tekinthető meg.

A díjnyertes kiállítás plakátja

Fotó: Dobó István Vármúzeum

A tárlat létrejöttének apropója, hogy Eger évszázadok óta a szőlő- és bortermelés városa. Az egri családok a mai napig őrzik a borvidék örökségét. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményeiben található 315 tárgy, fotó és dokumentum segítségével a virtuális kiállítás feltárja az egri szőlőtermelés és borkészítés történetét, eszközeit, műveleteit, a kapcsolódó szokásokat, mesterségeket, pincerendszerének és borkereskedelmének sajátosságait, Gárdonyi borról írt üde színművét és napjaink borkultúráját. Animációs és archív kisfilmek, egri és Eger környéki népdalok és wordwall játékok adnak élményszerű betekintést a szőlő- és borkultúra egri érdekességeibe.

A múzeum egyik újdonsága az a mobiltelefonos alkalmazás – már elérhető az App Store-ban és a Google Play áruházban is –, melyet letöltve két útvonal bebarangolásával ismerhetik meg látogatóink az Egri vár egyes helyszíneit. A kifejlesztett rendszer egy útvonaltervező és egy ismeretterjesztő, interaktív tartalmi elemekkel, játékokkal, kvízzel színesített program is egyben.

A múzeum további őszi programjai közül kiemelt figyelmet érdemel a november 4-i Gárdonyi-emléknap, valamint a november 8-i múzeumi Márton-nap.

November 6-tól öt szombat során rendhagyó tábort tartanak felső tagozatos diákok részére, melynek keretében az Egri csillagok című regény fejezetein keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a történeti valóság és az irodalom kapcsolatával, a regény keletkezésének izgalmas történetével.

A múzeum az idősebb korosztályra is gondolt – a szépkorúak részére rendezett programsorozatuk, a Senior akadémia tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal, felfedező és alkotó foglalkozásokkal várja az 55–60 év fölötti érdeklődőket.