Többmilliárdos múzeumfejlesztés kezdődött Zalaegerszegen

Forrás: MTI

 2020. szeptember 03. 13:48

A falumúzeum többek közt a modernizáció fél évszázadát bemutató épületekkel bővül, egy új múzeumi épületszárnyban pedig Mindszenty Józsefnek szentelnek állandó kiállítást.

A Modern Városok Program részeként 1,85 milliárd forint ráfordítással teljesen felújítják a zalaegerszegi Göcseji Múzeumot, 8,3 milliárd forintból pedig új múzeumszárny épül – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A fenntartó önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából 218 millió forinttal támogatja a Göcseji Falumúzeumban zajló fejlesztéseket. A közbeszerzés után többmilliárdos állami fejlesztés valósulhat meg a szabadtéri kiállítóhelyen – ismertette a további részleteket a városvezető.

Kostyál László, a múzeum igazgatója elmondta: a múzeum épületének felújításával régi álom valósul meg, az új, impozáns és modern épületszárnyban pedig a város egyik legjelentősebb történeti személyiségének, Mindszenty Józsefnek (1892-1975) nyílik állandó kiállítása.

A falumúzeum egyik épülete

Fotó: Göcseji Falumúzeum/Facebook

A falumúzeum eddig a 19-20. századi göcseji lakókörnyezetet mutatta be, a fejlesztéssel (téglaházakkal, kódisállásos épületekkel) a modernizáció, az iparosítás fél évszázados folyamatát is illusztrálni tudják. Emellett nemesi kúria, valamint a göcseji falvakat a 20. század első felében jellemző építmények, többek közt iskola, pákászkunyhó és kocsma is épül majd a szabadtéri néprajzi kiállítóhelyen.

Az igazgató fontos feladatnak nevezte a raktárbővítést, az új múzeumi bázis kiépítését. Az ideiglenes raktárakban mintegy 300 ezer anyagot őriznek, melyek legnagyobb része a régészeti kutatásokon előkerült töredék, a többi pedig képzőművészeti, néprajzi műtárgy.