Két év után ismét húsvéti programokkal vár a Skanzen

Forrás: turizmus.com

 2022. április 08. 10:21

Két év kihagyás után, április 17-18-án ismét életre keltik a régi falusi húsvéti szokásokat a szentendrei Skanzenben: a látogatókat többek között locsolkodással, hímes tojással és tavaszköszöntő mulatsággal várják.

Ebben az évben a magyarországi mellett a határon túli magyar közösségek zenei és tánchagyományai, díszítési motívumai is megjelennek majd a Skanzen portáin és a színpadi programokon – közölte a szabadtéri múzeum.

A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg, de moldvai csángó és bezenyei horvát húsvéti hagyományokkal is találkozhatnak a látogatók a Skanzen kétnapos húsvéti rendezvényén.

skanzen_husvet

A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg

Fotó: skanzen.hu

Kézműves vásár, vándormuzsikusok előadása, táncház színesíti a programokat. Mesét mond Simándi László, Csernik Szende és az Álomzug Társulás, fellép az Erdőfű Zenekar, a moldvai csángó zenét játszó Berka Együttes, a világzenei Babcsán Projekt, illetve a Magos és a Kerek Zenekar is.

A kézműves foglalkozások is a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódnak majd. A látogatók írókázhatnak és tojást berzselhetnek, de megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is.

Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya (a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő örökség), az érdeklődők gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat ismerhetnek meg.

A kicsik és nagyok készíthetnek gyapjú- vagy agyagbárányt, fonalcsibét, textiltojást, tavaszi ajtódíszt, és hímezhetnek könyvjelzőt is a rendezvényen. Lesz hímestojás-kereső játék, locsolóvers-tanulás, tojásgurítás, pecsétgyűjtés és húsvéti ételkóstolás is.

A Skanzen felszentelt templomaiban húsvét vasárnap és hétfőn katolikus misét és református istentiszteletet tartanak, a görögkatolikus templomban pedig pászkaszentelésen vehetnek részt a látogatók.

Az ünnepet megelőző nagyhéten kézműves foglalkozásokkal, bringatúrával és a húsvéti szokások felelevenítésével hangolódik a múzeum az ünnepre.