Tokaj, a családbarát borvidék

 2013. július 18. 16:02

Kiépület a teljes (bor-) túraközpont hálózat, amely összeköti a borturisztikai és aktív turisztikai szolgáltatásokat a Taktaköz és a Harangodi kistáj aktív, kulturális és mezőgazdasági kínálatával.

A térségbe érkező vendégek 90%-a a TDM szervezet felmérése szerint jelenleg borturista, amely jelentősen bekorlátozza a vendég mobilitást, hiszen egy borkóstoló után már nem lehet tovább utazni. A vendég mobilitás segítése ezért már a TDM szervezet 2009-es pályázatában is szerepelt – a borbusz hálózat fejlesztésével a vendégek több település több borászatát is felfedezhetik.

Ezek a programok azonban sokkal vonzóbbak, ha egyéni mobilitási lehetőségeket kínálunk fel a vendégeknek a részvételre, amelyek bárhol és bármikor a desztinációban igénybe vehetőek és lehetővé teszik a meghitt családi kirándulás örömét is biztonságos körülmények között. Erre kínál jó megoldást a (bor-)túraközpont-hálózat, amely a meglévő szolgáltatásokra építve (kenukölcsönzők, falusi turisztikai szolgáltatók, pincék), azokat összekötve szabad teret enged a vendégeknek a térség egyéni felfedezésére, egyben teret engedve az esti boros programoknak is kiváltképp mióta megszűnt a kerékpárosokkal szembeni zéró-tolerancia.

false

 

Egy 200 db-os kerékpárparkot hoztak létre, a járművek nagyrészt a szolgáltatóknál lesznek elhelyezve. Jelen pillanatban ez még pont fordítva van, mert a kerékpáros több ütemben érkeztek és a nagyrészt szezonon kívül, ezért a szolgáltatók nem ragaszkodtak az azonnali átvételhez, ezért közös tárolás mellett döntöttünk.

A TDM szervezet információs pontjait kerékpáros központokká alakítják át.

Ennek megfelelően minden alapvető információ elérhető lesz az irodákban, illetve a turista hozzájuthat információkhoz az útviszonyokról, időjárásról, kerékpárszervizekről és kerékpárboltokról, műszaki mentésről és kiszálló szervizekről. Ingyenes tájékoztatást kapnak az 50 km-en belüli további kerékpárosbarát szolgáltatási lehetőségekről, igény esetén szállás vagy asztalfoglalás lebonyolítását is vállalják. Szintén tájékozódhatnak a legközelebbi nyitva tartó orvosi rendelőről, elsősegélyhelyről.

A tevékenységhez tartozik még programszervezés, túravezetés, telefon és egyéb elektronikus eszköz töltése, ingyenes internet hozzáférés a vendégek számára (WIFI), a térségi kerékpárosbarát szolgáltatók minősítése és ellenőrzése. Ezen felül hálózatos kerékpárkölcsönzés biztosítása, parkolási lehetőség biztosítása.

Kidolgozás alatt áll több kerékpártúra is, melyek a TDM szervezet teljes területét lefedik. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a típus-túrák mellett vonzó az egyéni igények alapján tervezett program, így a jövőben is maximális rugalmassággal kezelnek minden vendégigényt.