Tokaj-Hegyalja és a zsidó vallási turizmus

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. október 30. 12:51

Tokaj-Hegyalja turisztikai kínálatában az elmúlt évtizedben egy sajátos turisztikai termék, a zsidó vallási turizmus kezdte el erősíteni a régió nemzetközi jelentőségét – derül ki a Turizmus Bulletin 2020/3. számában megjelent tanulmányból.

A „Jorcájtok és Sábátok, avagy a zsidó vallási turizmus térhódítása és társadalmi hatása Tokaj-Hegyalján” című tanulmányban Drotár Nikolett mutat rá a zsidó vallási örökség sokszínűségére és a térség turizmusának fejlesztési lehetőségeire.

A Tokaj-Hegyalja vidék gazdag vallási és kulturális története egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. Ebből kiindulva a szerző a régió történelmi múltját, a Tokaj-hegyaljai zsidóság rövid történetét, valamint a zsidó valláshoz kapcsolódó naptári ünnepeket és emléknapokat is részletesen bemutatja. A marketing szempontú elemzés részeként egy hiánypótló kvantitatív felmérés valósult meg a térség három fontosabb településén: Mádon, Sátoraljaújhelyen, valamint Bodrogkeresztúron. A szerző vizsgálta a zsidó vallási turisták motivációját, az utazás során igénybe vett turisztikai szolgáltatások körét, illetve a turisták javaslatait a zsidó vallási turizmus minőségi fejlesztését meghatározó célokra vonatkozóan.

A mádi zsidó temető

Fotó: mad.info.hu

Az elemzés szerint a vallási szándékkal érkező turisták száma az elmúlt 10 évben 240%-os növekedést ért el a régióban. A tanulmány azonban rámutat arra is, hogy innováció hiányában a folyamatosan növekvő számban megjelenő és speciális igényekkel rendelkező turisták igényeit a térség turisztikai infrastruktúrája nem tudja megfelelő minőségben kielégíteni.

A 345 zsidó vallási turista megkérdezésén alapuló empirikus kutatás szerint a régió turisztikai szolgáltatóinak online marketingtevékenysége ugyanakkor hatékonynak tekinthető, eredményeként Bodrogkeresztúr, Mád és Sátoraljaújhely egyre ismertebbé válnak a nemzetközi turizmusban.

A kutatás hangsúlyozza, hogy a növekvő zsidó vallási turizmus összességében pozitív hatást gyakorol a helyi lakosság életminőségére is. A lakosság a közeljövőben egyre nagyobb mértékben kapcsolódhat be a zsidó vallási turisták kiszolgálásába. Megoldásra váró probléma azonban a kóser termékek termelésének és feldolgozásának a megteremtése, valamint a vallási örökségekhez köthető ajándéktárgyak előállítása és értékesítése. Amennyiben a térségi innováció tovább erősödik, a régió nemzetközi szinten is a zsidó vallási turizmus fontos desztinációja lehet.

A kutatási eredmények részleteit a teljes tanulmány ismerteti, amely itt letölthető.